Ürəyinizi gücləndirən super qidalar
News24 saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
News24.az xəbər verir ki, mütəxəssis Dietoloq Kumsal Kurucu ürək-damar sağlamlığı üçün faydalı olan qidaları sadalayıb:
Balıq: Omeqa-3 ilə zəngin olan, iltihab və aritmiya riskini azaltmağa kömək edən yağlı balıqları, xüsusilə qızılbalıq, hamsi, skumbriya, sardina və palamutu həftədə ən az 3 gün istehlak etməlisiniz. Əlbəttə ki, bişirmə üsulunuz buxarda bişirmə, bişirmə və ya qril olmalıdır. Ancaq balıq C vitamini baxımından zəifdir. Balığın yanında bol limonlu salat da hazırlana bilər. Bu yolla ümumi sağlamlığınıza və ürəyinizə fayda veririk.
Fındıq: Braziliya qozu, çiy fındıq, çiy badam və balqabaq toxumu ürək xəstəliyi riskini azaldan sağlam yağlar və antioksidantlarla doludur. Tərkibindəki ürəyə faydalı minerallar (mis, maqnezium, selenium, kalium), zülal, lif və antioksidantlar sayəsində qoz-fındıq təbii güc mərkəzidir. Onlar təkcə qida elementləri ilə deyil, həm də bədəndəki iltihabı azaltmaq və damar sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün təsirləri ilə seçilirlər. Folat, niasin, B6 və E vitamini ilə də zəngindir və müntəzəm olaraq istehlak edildikdə ürək sağlamlığını dəstəkləyir və ümumi bədən müqavimətini artırır.
Qırmızı meyvə və tərəvəzlər: Qaragilə, moruq, böyürtkən və alma ürək ziyafəti olan meyvələrdir. Tərkibindəki flavonoidlər və polifenollar aterosklerozun qarşısını alır, qan dövranını yaxşılaşdırır və iltihabı azaldır. Xüsusilə almanın tərkibindəki pektin maddəsi pis xolesterini (LDL) azaldaraq damarları təmizləməyə kömək edir və ürək xəstəliyi riskini azaldır. Bundan əlavə, pektin bağırsaq mikrobiotasını qidalandıraraq metabolik sağlamlığa kömək edir. Antioksidantla zəngin olan bu meyvələr müntəzəm olaraq, düzgün vaxtda və hissələrdə istehlak edildikdə oksidləşdirici stressi azaltmağa, damarların elastikliyini artırmağa və ürək-damar sistemini gücləndirməyə kömək edir. Qırmızı/bənövşəyi rəngli tərəvəzləri də istehlak etməlisiniz. Xüsusilə qırmızı çuğundur, qırmızı kələm, Çin turpu və bənövşəyi kök kimi tərəvəzlər zəngin antioksidant tərkibi sayəsində tam güc mənbəyidir. Onlar qan axını artırır və hipertansiyon riskini azaldır.
Tünd Yaşıl Yarpaqlı Tərəvəzlər: İspanaq, kələm, Brüssel kələmi, pazı, arugula, vəzəri, rozmarin nitrat və antioksidantlarla zəngindir, qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir. Onlar lif, kalium və maqnezium kimi ürək sağlamlığını dəstəkləyən qiymətli vitamin/mineralların böyük qaynaqlarıdır.
Sarımsaq: Sarımsaq qan təzyiqini salmaq, xolesterin səviyyəsini aşağı salmaq və qan dövranını yaxşılaşdırmaq qabiliyyəti ilə ürək-damar sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Tərkibində qan damarlarını rahatlaşdıran, hipertoniya və ürək xəstəliyi riskini azaldan allisin var. Bundan əlavə, sarımsaq qan laxtalanmasının qarşısını almağa və insult və infarkt ehtimalını azaltmağa kömək edən antiplatelet xüsusiyyətlərə malikdir. Bundan əlavə, antioksidan və antiinflamatuar təsiri sayəsində damarların sərtləşməsinə səbəb olan oksidləşdirici stress və iltihabı azaldır. Onu çiy istehlak edə, yeməklərə əlavə edə və ya qara sarımsaq ilə turşuya qoya bilərsiniz.
Zeytun yağı: Erkən məhsul soyuq preslənmiş zeytun yağı Aralıq dənizi pəhrizinin əsas qidalarından biridir. Pis xolesterolu (LDL) azaltmağa kömək edir və arterial sağlamlığı dəstəkləyir. O, insulin müqaviməti, iltihabla mübarizə aparmağa kömək edir, trigliserid səviyyələrini aşağı salır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Gündə 3-4 xörək qaşığı erkən məhsul soyuq sıxılmış zeytun yağı ürəyiniz üçün qızıl hədiyyədir.
Səma


