Ürəyinizin ağrımaması üçün: Ət yerinə qozfındıq yeyin
Harvard Universitetinin amerikalı alimləri pəhrizdəki dəyişikliklərin ürək-damar xəstəliklərinin (CVD) inkişafına necə təsir etdiyini öyrəniblər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, tədqiqat “American Journal of Clinical Nutrition” (AJCN) elmi nəşrində dərc olunub.
Komanda 30 il ərzində toplanmış təxminən 203 000 kişi və qadının pəhriz, həyat tərzi və ürək sağlamlığına dair məlumatlardan istifadə edib.
Mütəxəssislər hər bir iştirakçının gündə ümumi zülal qəbulunu, həmçinin heyvan və bitki məhsullarından alınan zülalın nisbətini hesablayıblar.
Tədqiqat dövründə 16,1 min ürək-damar xəstəliyi, o cümlədən 10 mindən çox ürək-damar xəstəliyi və 6 mindən çox insult qeydə alınıb.
Təhlil göstərib ki, pəhrizdə bitki və heyvan zülallarının təxminən bərabər nisbəti ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır.
1-dən 1.3 nisbətində bitki və heyvan zülalı yeyən iştirakçılar 1-dən 4-ə qədər bitki mənşəli zülal qəbul edən insanlarla müqayisədə ürək-damar xəstəliklərindən 19%, ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkmə ehtimalı isə 27% azdır.
Həmçinin məlum olub ki, pəhrizdə qırmızı və işlənmiş ətləri qoz-fındıqla əvəz etmək insult riskini daha da azaldır. O, qan təzyiqini normallaşdırır və iltihablı biomarkerlərin səviyyəsini aşağı salır.
Xəzər
“Cebheinfo.az”
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin