Xəstələnməmək üçün: Əti bunlarla əvəz edin
Qırmızı ət istehlakı ürək-damar xəstəlikləri və tip 2 diabet də daxil olmaqla, xroniki xəstəliklər üçün risk faktorudur. Yeni bir araşdırma çoxlu miqdarda qırmızı ət, xüsusilə də işlənmiş ət yeməyin demansın inkişaf riskini artırdığını müəyyən edib.
"Cebheinfo.az" bu barədə "Neurology" jurnalında dərc edilən araşdırmaya istinadən yazır.
İşlənmiş qırmızı ətin qoz-fındıq, paxlalılar və ya balıq kimi protein mənbələri ilə əvəz edilməsinin demans riskini təxminən 20% azalda biləcəyini göstərir.
Tədqiqatın əvvəlində orta yaşı 49 olan araşdırmaya daxil edilən 133 771 nəfər arasında 11 173 nəfərə 43 il sonra demans diaqnozu qoyulub.
Tədqiqatçılar hər gün orta hesabla dörddə bir və ya daha çox pors işlənmiş qırmızı ət yeyənlərin sosial-iqtisadi vəziyyət və ailədə demans tarixi kimi çoxsaylı klinik, demoqrafik və həyat tərzi faktorları nəzərə alınmaqla, demans inkişaf riskinin 13% daha yüksək olduğunu aşkar ediblər. .
Daha çox işlənmiş ət istehlak edənlərdə bu göstərici daha pis olur və koqnitiv yaşlanmanın hər orta gündəlik xidmət üçün təxminən 1,6 il sürətlənir.
Tədqiqatçılar, həmçinin standart qiymətləndirmələrdə bilişsel geriləmə markerlərindən əvvəl ola biləcək subyektiv bilişsel geriləmə (SCD) haqqında öz hesabatlarını da araşdırdılar. DM-in inkişaf riskinin daha çox olması emal edilmiş və ya işlənməmiş ətlərin (mal əti, donuz əti və hamburger) istehlakı ilə əlaqələndirilirdi. SCD riski gündəlik işlənmiş ətdən dörddə bir və ya daha çox pors istehlak edənlər üçün ən aşağı istehlak qrupu ilə müqayisədə 14% və gündəlik bir və ya daha çox porsiya işlənməmiş ət istehlak edənlər üçün 16% artmışdır. yarım porsiyadan az istehlak edilir.
Xəzər
"Cebheinfo.az"
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin