Icma.az
close
up
RU
Menu

Təcili: İrəvanda fəlakət xəbərdarlığı edildi Təhlükəli vəziyyət

Vəkil siyasətə yox, hüquqa əsaslanıb qərar verməlidir

Bakı 23° C USD 1.700 EUR 1.968 TRY 0.041 GEL 0.627 RUB 0.021 UAH 0.041 Əsas xəbərlər Son xəbərlər Siyasət İqtisadiyyat Cəmiyyət İdman Mədəniyyət Dünya Analitika Multimedia Türkiyə və Suriya təhlükəsizlik sahəsində əməkdaşlığı müzakirə edəcək

Mədəniyyət Nazirliyində yoxlamalar: 8 milyon vəsait...

PSJ yenidən vahid lider oldu

Qadınlar 50 yaşdan sonra niyə boşanır? Səbəb məlum oldu

Ukrayna 1400 km dən neft emalı zavodunu vurdu KONKRET

Kişilərdə cinsi zəifliyin səbəbləri bunlardır Seksoterapevt AÇIQLADI

Media: Pakistan ordusu Əfqanıstanla sərhəddə 19 nəzarət buraxılış məntəqəsini ələ keçirib

Rusiyada Türkiyə təyyarəsi ilə mikroavtobus toqquşdu

Toral Bayramov: “Əlimizdən gələni etməyə çalışdıq” MÜSAHİBƏ

“Slow Food International”ın prezidenti: “Terra Madre” təşəbbüsü qlobal hərəkatın bir hissəsidir

Nigeriya millisini daşıyan təyyarə Anqolaya məcburi eniş edib

Amerika qoşunları birbaşa Fələstin anklavına yerləşdirilməyəcək

Taliban milyardlarla dollarlıq hərbi texnikanı ələ keçirib

Hava ilə bağlı xəbərdarlıq edildi: Leysan, dolu...

Sükut andı : Bəşər Əsəd saatlarla “Moskva Siti”də onlayn oyunlar oynayır

Təkcə gənclər yox: Yaşlılar da ölümcül dozadan ÖLÜR

Zelenski Trampla söhbətinin təfərrüatlarını açıqlayıb

B12 çatışmazlığının ən böyük əlaməti: Dərinizdəki bu dəyişikliklərə diqqət edin

Zəhərlənməyə səbəb olan turşular: Nəyə diqqət etməliyik?

Zəhərlənməyə səbəb olan turşular: Nəyə diqqət etməliyik?

Icma.az, Tribuna portalına istinadən məlumat verir.

Son günlərdə turşu məhsulları ilə bağlı təhlükəli hallar artmaqdadır. Xüsusilə ev şəraitində hazırlanmış və düzgün saxlanmayan turşular zəhərlənmə riski yaradır. Yaxın günlərdə Tovuzda üç azyaşlının badımcan turşusundan zəhərlənməsi yenidən diqqət çəkib.

Məsələ ilə bağlı Tribunainfo.az-a qida məsələləri üzrə mütəxəssis-ekspert Ağa Salamov vəziyyətin səbəblərini və istehlakçılara vacib tövsiyələrini açıqlayıb.

A. Salamovun sözlərinə görə, ümumiyyətlə turşuların texnologiyasında sterilizasiya deyilən anlayış var. Bura qədər də müəyyən etaplar var. Turşular da bir qida zənciridir və düzgün şərtlər altında tarladan süfrəyə qət edən bir yoldur ki, vacib şərtlərə əməl edilməlidir.

“Ümumiyyətlə, turşuya qoyulan istənilən meyvə-tərəvəz çatlamış, əzilmiş, deformasiya olunmuş ərzaq olmamalıdır. Ən vacib məqamlardan biri isə bu ərzaqlar turşuya qoyulmamışdan öncə sterilizasiya olunmalıdır. Yaxşıca yuyulub təmizlənməli, üzərindən qaynar su keçirilməlidir. Bundan əlavə, yuyularkən, torpaqdan yaxşıca təmizlənməlidir. Çünki insanlara zərər verən botulizm bakteriyasıdır. Bu bakteriya torpaqda yaşayır.
Eyni zamanda, balon, onun qapaqları da qaynar su ilə sterilizasiya edilməlidir. Çünki qablarda da elə bakteriyalar var ki, ancaq 100 dərəcədə ölür. Söhbət təbii ki, sənayedən yox, ev şəraitində qoyulan turşulardan gedir. Ən çox da zəhərlənmə olayı ev şəraitində hazırlanan turşular səbəbindən baş verir. Həmçinin bu etaplardan sonra qapaq da düzgün bağlanmalı, hava buraxan yeri olmamalıdır. Bankların içinə qəti çiy su getməməlidir. Çünki bu zaman da çiy suda olan bakteriyalardan zərər görmək mümkündür. İstehlakçıların bəziləri də səhlənkardır. Qapaq şişdiyi halda belə, turşunu istifadə edirlər. Doğru bilinən yalnışlardan biri də budur. Turşuların 4-8 dərəcədə mühafizə olunması daha məqsədəuyğundur. Ağzı açıldıqdan sonra müsbət 4 və 8 dərəcədə saxlamaq olar.

Sirkə və satışda olan “iksus”a toxunan ekspert bildirib:

“Sirkələrin dozası düzgün olmalıdır. Sirkə az olanda botulizm çoxalır, çox olanda da zərərlidir. Normativlərə əsasən etmək lazımdır. Doza həddini aşmaq olmaz. Duz bakteriyaların çoxalmasının qarşısını alır. Duz və sirkə az olarsa, botulin bakteriyasının həmin mühitdə çoxalmasına da şərait yaradır. Germetikliyi pozulmuş turşular qalır, xarab olur. Yeyildikdə, botulizm öz sözünü deyir. Əslində, duz və sirkə normal dozada ona görə sirkəyə əlavə olunur ki, botulizm və digər bakteriyaların qarşısını alsın və uzun müddət, qışa qədər istehlak üçün saxlasın.
Vətəndaşlar, xüsusən rayon yerlərində yaşayan insanlar göbələklə solğun əzvayı, solğun əzvayla şanpinyonu səhv salırlar. Solğun əzvaydan turşu hazırlamaq olmaz. Solğun əzvaydan zəhərlənmələr çox olub. “İksus” dediyimiz sirkə, sənayelərdə hazırlanır və tərkibində kimyəvi-sintetik maddələr olur. Bu sirkə də turşuda normadan artıq olarsa, kimyəvi zəhərlənməyə səbəb olur. O mədəni deşir. Belə bir deyim var: “şərab sirkəyə sual verir ki, məni 1 stəkan içəndə ölmürlər, amma səni içəndə ölürlər. Sirkə cavab verir ki, məni hələ bir stəkan içən olmayıb”. Ona görə də sirkəni 1 stəkan içmək mümkün deyil. Çünki turşuluq yüksək olur və mədəni deşə bilər. “iksus”un tərkibi kimyəvi olduğuna görə ev sirkəsindən daha təhlükəli hesab olunur. Amma sirkə də günahsız deyil”.

Dəniz Pənahova

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:84
embedMənbə:https://tribunainfo.az
archiveBu xəbər 13 Oktyabr 2025 09:22 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Təcili: İrəvanda fəlakət xəbərdarlığı edildi Təhlükəli vəziyyət

11 Oktyabr 2025 13:01see772

Vəkil siyasətə yox, hüquqa əsaslanıb qərar verməlidir

11 Oktyabr 2025 12:04see575

Bakı 23° C USD 1.700 EUR 1.968 TRY 0.041 GEL 0.627 RUB 0.021 UAH 0.041 Əsas xəbərlər Son xəbərlər Siyasət İqtisadiyyat Cəmiyyət İdman Mədəniyyət Dünya Analitika Multimedia Türkiyə və Suriya təhlükəsizlik sahəsində əməkdaşlığı müzakirə edəcək

11 Oktyabr 2025 17:27see428

Mədəniyyət Nazirliyində yoxlamalar: 8 milyon vəsait...

12 Oktyabr 2025 08:18see287

PSJ yenidən vahid lider oldu

11 Oktyabr 2025 16:12see194

Qadınlar 50 yaşdan sonra niyə boşanır? Səbəb məlum oldu

12 Oktyabr 2025 00:17see163

Ukrayna 1400 km dən neft emalı zavodunu vurdu KONKRET

11 Oktyabr 2025 16:01see153

Kişilərdə cinsi zəifliyin səbəbləri bunlardır Seksoterapevt AÇIQLADI

11 Oktyabr 2025 12:32see153

Media: Pakistan ordusu Əfqanıstanla sərhəddə 19 nəzarət buraxılış məntəqəsini ələ keçirib

12 Oktyabr 2025 06:59see148

Rusiyada Türkiyə təyyarəsi ilə mikroavtobus toqquşdu

12 Oktyabr 2025 19:48see137

Toral Bayramov: “Əlimizdən gələni etməyə çalışdıq” MÜSAHİBƏ

11 Oktyabr 2025 14:06see135

“Slow Food International”ın prezidenti: “Terra Madre” təşəbbüsü qlobal hərəkatın bir hissəsidir

11 Oktyabr 2025 17:29see134

Nigeriya millisini daşıyan təyyarə Anqolaya məcburi eniş edib

12 Oktyabr 2025 02:10see133

Amerika qoşunları birbaşa Fələstin anklavına yerləşdirilməyəcək

11 Oktyabr 2025 18:23see130

Taliban milyardlarla dollarlıq hərbi texnikanı ələ keçirib

12 Oktyabr 2025 02:49see130

Hava ilə bağlı xəbərdarlıq edildi: Leysan, dolu...

12 Oktyabr 2025 17:28see128

Sükut andı : Bəşər Əsəd saatlarla “Moskva Siti”də onlayn oyunlar oynayır

11 Oktyabr 2025 23:40see124

Təkcə gənclər yox: Yaşlılar da ölümcül dozadan ÖLÜR

12 Oktyabr 2025 17:00see122

Zelenski Trampla söhbətinin təfərrüatlarını açıqlayıb

11 Oktyabr 2025 17:55see121

B12 çatışmazlığının ən böyük əlaməti: Dərinizdəki bu dəyişikliklərə diqqət edin

11 Oktyabr 2025 23:00see121
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri