Icma.az
close
up
RU
Zeytun yağı ilə yemək bişirmək təhlükəsizdirmi? DİETOLOQLARDAN CAVAB

Zeytun yağı ilə yemək bişirmək təhlükəsizdirmi? DİETOLOQLARDAN CAVAB

Lent az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.

Məlumdur ki, bütün yağların tüstülənmə temperaturu mövcuddur. Bu səbəbdən, müxtəlif məhsulların zeytun yağı ilə bişirilməsi fərqli nəticələr verə bilər. Bir çox insan yemək hazırlayarkən əsasən zeytun yağından istifadə edir. Lakin belə sual ortaya çıxır: bu yağla yemək bişirmək doğrudanmı təhlükəsizdir?

Lent.az bu mövzu ilə bağlı maraqlı məlumatları təqdim edir:

Zeytun yağı məhsulun qida dəyərinə mənfi təsir edə bilər. Buna görə də bu yağı reseptlərdə istifadə etməzdən əvvəl nəzərə alınmalı bir çox amil var.

“Birinci soyuq sıxım zeytun yağı istehlak edilə biləcək ən faydalı yağlardan biridir. Bu yağ tərkibində bol miqdarda tək doymamış yağ turşuları, xüsusilə də olein turşusu saxlayır.

ABŞ Qida və Dərman İdarəsinin (FDA) qeyd etdiyi kimi, bu turşu doymuş yağların – məsələn, kərə yağı və ya kokos yağı – yerinə istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda bilər”.

Aparılan araşdırmalar göstərir ki, zeytun yağı həmçinin iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Bu xüsusiyyətlər ürək xəstəlikləri və diabet kimi xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edə bilər. Bu səbəbdən zeytun yağı Aralıq dənizi pəhrizinin əsas tərkib hissəsi sayılır bu pəhriz isə ürək sağlamlığı və uzunömürlülük baxımından ən faydalı sayılır.

Tüstülənmə temperaturu – bu, yağın tüstü çıxarmağa başladığı və qida dəyərinin, eləcə də dadının azalmağa başladığı temperaturdur.
Birinci soyuq sıxım zeytun yağının orta tüstülənmə temperaturu çox zaman düşündüyümüzdən yüksək olur – təxminən 190°C.

“Doğrudur, birinci soyuq sıxım zeytun yağı qızdırıldıqda antioksidantlarının bir hissəsini itirə bilər – məsələn, 120°C-də təxminən 40 faizi, 170°C-də isə 75 faizə qədər.

Amma aparılan araşdırmalar göstərir ki, polifenol tərkibi Avropa İttifaqının sağlamlıq standartlarına uyğun qalır. Hətta bir digər araşdırma göstərdi ki, zeytun yağı tərkibindəki antioksidantlar və az miqdarda çox doymamış yağlar səbəbindən, yüksək tüstülənmə temperaturuna malik yağları belə geridə qoyaraq ən dayanıqlı yağ sayılır".

Dietoloq onu da qeyd edir ki, bəzi tərəvəzlərin, məsələn, kartof, pomidor, badımcan və balqabağın – birinci soyuq sıxım zeytun yağında bişirilməsi onların antioksidant tərkibini artıra bilər. Amma qeyd olunmalıdır ki, qızartma zamanı yeməyin dadı da dəyişə bilər.

“Yüksək temperaturda bəzi vitaminlər parçalanır. Amma əsas itki dadlı flavonoidlər və zeytun yağını ləzzətli edən polifenollar olur,” – Dreksel Universitetinin kulinariya professoru və Drexel Food Labın direktoru Conatan Doyç bildirir. Bu səbəbdən, zeytun yağının qida dəyərini tam saxlamaq üçün onun çiy şəkildə istifadəsi tövsiyə olunur.

Qızardılmış tərəvəzlərin, makaronun, pizzanın, ətin, dəniz məhsullarının və ya kartofun üzərinə azca gəzdirin, ya da evdə hazırlanmış vinaqret (salat sousu) üçün istifadə edin. Beləliklə, daha çox antioksidant saxlamış və onun ətirli çiçək aromatını hiss etmiş olarsınız.
 

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:81
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 17 Aprel 2025 18:00 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Rusiya bankları İran akkreditivlərini qəbul etməyə başlayıblar

20 Oktyabr 2025 15:22see208

Bakının bir çox yollarında nəqliyyatın sıxlığı müşahidə olunur SİYAHI

20 Oktyabr 2025 08:25see200

AZAL da yarıtmaz idarəçilik, yoxsa... Təyyarələrdə yaranan problemlər nəylə bağlıdır? (VİDEO)

21 Oktyabr 2025 09:20see171

Xaricdə saxta təhsil: Valideynlər xəbərsiz, tələbələr savadsız EKSPERT RƏYİ

21 Oktyabr 2025 05:43see152

Sarıkökün bu faydalarını çoxları bilmir

20 Oktyabr 2025 07:01see149

Ərdoğandan Şimali Kiprdə keçirilən prezident seçkilərinin ilkin nəticələrinə reaksiya

20 Oktyabr 2025 00:57see143

“Amazon”, “Snapchat” və “Zoom”da problem yarandı

20 Oktyabr 2025 14:39see140

“Həyatın mənası yaşla necə dəyişir? Yeni tədqiqat

21 Oktyabr 2025 15:52see138

İspaniya La Liqası: Real Madrid səfərdən 3 xalla qayıdır

20 Oktyabr 2025 01:12see137

Tramp görüşü zamanı daim Zelenskiyə söyüş söyürdü

19 Oktyabr 2025 23:19see135

Naxçıvan məktəblisi “Statistik olimpiada”nın qalibi olub

21 Oktyabr 2025 03:36see134

İş adamı hava limanında həbs edildi

20 Oktyabr 2025 20:43see132

Rıbin və həyat yoldaşı öləcəkləri halda tək oğul övladlarına təlimatlar tərtib ediblər...

20 Oktyabr 2025 00:18see131

Səhər yeməyində turşu yeməyin 5 faydası

21 Oktyabr 2025 02:51see130

Oyundan sonra duş qəbul edə bilmədilər Atletiko dan UEFA ya şikayət

21 Oktyabr 2025 00:12see129

Qara zirə yağı: Hər dərdin dərmanı

20 Oktyabr 2025 05:06see126

Fransada tornado nəticəsində 1 nəfər ölüb, xəsarət alanlar var

21 Oktyabr 2025 03:34see124

Bunları yesəniz gec YAŞLANACAQSINIZ

21 Oktyabr 2025 02:37see123

Türkiyədə Can Holding in rəhbəri həbs olundu

21 Oktyabr 2025 01:36see120

Zəngilan son beş ildə müasir və böyük əhəmiyyətə malik bölgəyə çevrilib

20 Oktyabr 2025 09:17see118
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri