Bu qidalar beyni pozur
Icma.az, Cebheinfo saytına istinadən bildirir.
Son illərdə aparılan tədqiqatlar müəyyən qidalar və insanın idrak funksiyası arasında əlaqələri ortaya qoyub.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, “Npj Metabolic Health and Disease” elmi jurnalı Helsinki Universitetinin fin alimlərinin ultra emal olunmuş qidaların təkcə çəki və maddələr mübadiləsinə deyil, həm də beyin strukturuna mənfi təsirini təsdiq edən nəticələrini dərc edib.
Finlandiyadan olan mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, yüksək emal olunmuş sənaye məhsullarının həddindən artıq istehlakı metabolik pozğunluqlar və sistemli iltihablı proseslərlə müşayiət olunur. Xüsusilə həyəcan verici olan odur ki, iltihab beynin yemək davranışına nəzarət edən sahələrinə təsir edərək, qeyri-sağlam qida asılılığının pis dövrü yaradır.
Eyni zamanda Ohayo Universitetinin mütəxəssisləri aşkar ediblər ki, yüksək yağlı pəhriz idrak funksiyalarına mənfi təsir göstərə və beyində iltihabi prosesləri təhrik edə bilər. Bu təsir hətta piylənmə və ya diabet kimi xroniki metabolik pozğunluqlar olmadıqda da müşahidə olunur.
Təcrübə çərçivəsində amerikalı elm adamları üç gün və ya üç ay ərzində yüksək yağ tərkibli pəhrizlə qidalanan gənc və yaşlı siçovulları müşahidə ediblər. Nəticələr aşkar idi: belə qidaların hətta qısa müddətli istifadəsi yaşlı insanlarda koqnitiv pozğunluqlara səbəb oldu.
Yaşlı siçovullar təcrübənin başlanmasından cəmi üç gün sonra beyində məlumatların və iltihablı reaksiyaların yadda saxlanmasında problemlər göstərdilər. Yağlı qidaların uzun müddət istifadəsi ilə mənfi dəyişikliklər pisləşməyə davam etdi.
Ohayo Dövlət Universitetinin tədqiqatının rəhbəri Rut Barrientos mühüm bir cəhəti vurğuladı: yaşla beyin qeyri-adekvat qidalanmanın yaratdığı stress faktorlarına effektiv müqavimət göstərmək qabiliyyətini tədricən itirir. Bu onu müxtəlif mənfi xarici təsirlərə daha həssas edir.
Fin alimləri deyirlər ki, onların kəşfi müntəzəm olaraq yüksək dərəcədə işlənmiş qidalardan istifadə edən insanların yemək vərdişlərini dəyişdirməkdə niyə belə çətin olduğunu izah edə bilər. Tədqiqatçılar deyirlər ki, tapıntılar pəhriz, piylənmə və beyin sağlamlığı arasındakı mürəkkəb əlaqəni anlamaq üçün mühüm təsir göstərir.
Mütəxəssislər yağlı qidaların və ultra işlənmiş qidaların istehlakını məhdudlaşdırmağı, minimum emal ilə təbii məhsullara üstünlük verməyi tövsiyə edirlər. Bu, xüsusilə beyinləri zəif qidalanmanın təsirlərinə daha həssas olan yaşlı insanlar üçün yaxşı seçimdir.
Xəzər
“Cebheinfo.az”


