Çay və kofe ağciyəri yaxşılaşdırır, xəstəlik riskini azaldır
Azpost saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Orta dərəcədə çay və qəhvə istehlakı ağciyər funksiyasını yaxşılaşdırır və xroniki tənəffüs xəstəlikləri riskini azaldır.
AzPost bildirir ki, bu əlaqəni Edit Kovan Universitetinin alimləri aşkar ediblər. Tədqiqatın nəticələri Food & Function jurnalında dərc edilib.
Təhlil Böyük Britaniyada aparılan Biobank layihəsi çərçivəsində təxminən 367.000 iştirakçını əhatə edib. Tədqiqatçılar içki istehlakı məlumatlarını ağciyər funksiyası göstəriciləri ilə- məcburi nəfəsvermə həcmi və həyati tutum – sistemik iltihab səviyyələri, eləcə də xroniki obstruktiv ağciyər xəstəliyi və astma inkişaf riski ilə müqayisə ediblər.
Rasionun qiymətləndirilməsi üçün həm anketlər, həm də təkrarlanan 24 saatlıq qida gündəliklərinin nəticələrindən istifadə edilib. Bu da faktiki istehlakın daha dəqiq qiymətləndirilməsinə imkan verib. Nəticələr göstərib ki, aşağı və orta dərəcədə çay və kofe istehlakı – gündə təxminən yarım-iki stəkan çay və ya qəhvə daha yüksək ağciyər funksiyası, iltihabın azalması və KOAH inkişaf riski ilə əlaqəlidir. Qəhvə həmçinin yetkinlərdə astma riskinin azalmasına təsir edir.
Müəlliflər qeyd edirlər ki, ölçü həlledici amil olaraq qalır. Onlar çay və qəhvənin sağlam qidanın bir hissəsi ola biləcəyini, lakin orta dozadan artıq qəbulun potensial qoruyucu təsirini artırmadığını qeyd ediblər.
Paylaş
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:36
Bu xəbər 23 Dekabr 2025 17:32 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















