Göygöldə şərabçılıq ənənələrinə həsr olunan festival keçirilib
Icma.az bildirir, 525.az saytına əsaslanaraq.
Göygöl rayonu Azərbaycanın tarixən öz ənənələrini formalaşdırmış və qorumuş şərabçılıq mərkəzlərindən biridir. Gəncə xanlarının yaylaq yeri kimi tanınan Xanlıqlar kəndində 1819-cu ildə öz vətənində müəyyən təqiblərə məruz qalan Vürtenberq almanları rus çarının himayədarlıq qərarı ilə məhz bu məkanda məskunlaşdırılıb və bura Helenendorf adlandırılıb.
Bir müddət sonra, kapitalizmin vüsət alması ilə bu yerlərdə də almanların şərabçılıq ənənələri irimiqyaslı istehsal halına gəlib. Sonrakı dövrlərdə də Helenendorf – Xanlar – Göygöl şərabçılığının özünəməxsusluğu qorunub.
Bu ənənələrə hörmət və yerli istehsalçılarımıza dəstək ruhunda təşkil olunmuş festivalda da 120 ildən çox bir zaman kəsiyi ərzində alman irsi ilə iç-içə olan bu məkanın bu sahədə illərdir formalaşmış istehsal mədəniyyəti və məhsul keyfiyyəti nümayiş edilib.
Göygöl Rayon İcra Hakimiyyətinin təşkilatçılığı, Aqrar İnnovasiya Mərkəzi, Dövlət Turizm Agentliyi, Azərbaycan Şərab İstehsalçıları və İxracatçıları Assosiasiyası və digər dövlət və özəl qurumların tərəfdaşlığı ilə “Göygöl Brendi-Konyak Günü” adı altında keçirilən tədbirdə Göygöl Rayon İcra Hakimiyyətinin başçısı Elvin Paşayev, Almaniya Federativ Respublikasının Azərbaycan Respublikasındakı fövqəladə və səlahiyyətli səfiri Ralf Horleman, İsveç Krallığının Azərbaycan Respublikasındakı fövqəladə və səlahiyyətli səfiri Tobias Lorentzson, Latviya Respublikasının Azərbaycan Respublikasındakı fövqəladə və səlahiyyətli səfiri Edqars Skuya, Avstriya Respublikasının Azərbaycan Respublikasındakı fövqəladə və səlahiyyətli səfiri Tomas Şuller-Qötzburq, İsveçrə Konfederasiyasının Azərbaycan Respublikasındakı fövqəladə və səlahiyyətli səfiri Tomas Ştəlin, Aqrar İnnovasiya Mərkəzinin direktoru Anar Cəfərov, Azərbaycan Şərab İstehsalçıları və İxracatçıları Assosiasiyasının icraçı müdiri Fuad Mollayev iştirak ediblər.
Stend, foto və izahlı lövhələrdən, eləcə də keçmişdən qalmış məhsulların üstyazılarından məlum olur ki, məhz 1860-cı ilə Göygöldə (Helenendorfda) üzümçülüyün iri istehsal relslərinə salınması tarixi Azərbaycanda genişmiqyaslı şərabçılıq sənayesinin yaranmasının başlanğıcı hesab olunur.
Azərbaycanda ilk konyak zavodunun da təməli 1892-ci ildə Helenendorfda yaşayan alman sənayeçiləri – Forer qardaşları tərəfindən qoyulub. Həmçinin 1895-ci ildə isə Hummel qardaşları burada daha bir konyak zavodu açıblar.
Bu gün də bölgənin aparıcı istehsalçıları həm ənənəvi istehsal üsullarının, həm də müasir texnologiyaların tətbiqi ilə Azərbaycanın brendi və konyak istehsalında lider mövqelərini qoruyub saxlayır, məhsul keyfiyyəti ilə beynəlxalq bazarlarda tanınırlar.
Proqram çərçivəsində müxtəlif konyak, brendi və üzüm məhsullarının təqdimatı, dequstasiyası olub, içki istehsalı və satışı üzrə ustad dərsləri və yarışlar keçirilib, həmçinin tədbir iştirakçıları üçün konsetrlər, milli mətbəx guşələri, əl işləri sərgiləri və digər tədbirlər təşkil olunub.
Əlavə edək ki, hər il payızda baş tutan “Gəncəsənət” adlı incəsənət, sənətkarlıq və yaradıcılıq sərgi-yarmarkası da bu tədbirə qoşulub. Sənət adamlarının əl işləri festivala rəngarənglik qatıb.
Zakir Muradov,
Göygöl-Gəncə


