Icma.az
close
up
RU
Məşhur beynəlxalq jurnal Azərbaycanın şərabçılıq marşrutundan yazdı FOTOLAR

Məşhur beynəlxalq jurnal Azərbaycanın şərabçılıq marşrutundan yazdı FOTOLAR

Sfera.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.

Böyük Britaniyanın məşhur yemək və içki, incəsənət və mədəniyyət, ekzotik səyahət və lüks həyatı əhatə edən gündəlik onlayn jurnalı “The Arbuturian” Azərbaycanın şərabçılıq marşrutundan yazıb.

Sfera.az məqaləni təqdim edir:

“Şərab turları son on il ərzində getdikcə populyarlaşıb. Fransa, İtaliya, İspaniya kimi ölkələrin yaxşı üzüm bağları var, dequstasiya və turlar üçün qapılarını açmaqdan məmnundurlar. Bir az daha qeyri-adi bir şey axtarırsınızsa, şərabçılıq haqqında düşünəndə ağlınıza ilk gəlməyən ölkənin yerləşdiyi Şərqə doğru baxmalısınız.

Azərbaycan da yaxın qonşularından biri olan İran kimi şiə müsəlman ölkəsidir. Ancaq iki yer bir-birindən ancaq bu qədər fərqli ola bilərdi. Azərbaycanlıların liberal yanaşması var. Onlar Qərb üslubunda geyinirlər və öz miras şərabları, eləcə də Avropadan çoxlu şərablar təqdim edən restoran və şərab barları ilə canlı gecə həyatından həzz alırlar. Siz orada təəccüblü sayda ingilis dilində danışan şəxs tapa bilərsiniz. Onlar avropalı ziyarətçilərin olmasından məmnundurlar və bir sıra Avropa şərab istehsalçıları da Azərbaycan şərab sənayesini canlandırmaq üçün gəlirlər. Bu ənənə ən dərin köklərə malikdir”.

Azərbaycanda şərabçılığın tarixi:

“Qonşuları Gürcüstan və Ermənistanda olduğu kimi, hələ eramızdan əvvəl V minilliyə aid olan Azərbaycan gil qablarında üzüm çubuqlarının izləri, qalıqları və qıcqırma əlamətləri aşkar edilmişdir. Ehtimal olunur ki, üzümdən (və digər meyvələrdən, xüsusən də Azərbaycanın milli meyvəsi olan nardan) qatı, bala bənzər şərablar hətta ərəblərin işğalından və VII əsrdə İslamın gəlişindən sonra da istehsal olunmağa davam edirdi. Bunlar əsasən müalicəvi hesab olunurdu və ümumiyyətlə evdə hazırlanırdı.

Maraqlıdır ki, bütün bunlar on doqquzuncu əsrin əvvəllərində Napoleon müharibələrindən qaçaraq Almaniyanın cənubundan təxminən 1400 köçkün gəldiyi və şərab istehsalına Avropa yanaşmasını gətirəndə dəyişdi. Rus çarı I Aleksandrın təşviqi ilə onlar ticarət şərab zavodları yaratdılar və 1860-cı illərdə öz şərablarını Rusiya və Avropaya ixrac etdilər. XX əsrin əvvəllərində Qafqazda istehlak edilən şərabın yarıdan çoxu Azərbaycanın üzərinə düşürdü”.

Sovet dövründə şərabçılığın tənəzzülü:

“1922-ci ildə ölkə Sovet dövləti olduqdan sonra istehsal davam etdi və şərab sənayesi yaradılan geniş miqyaslı kollektivlərlə milliləşdirildi və 1970-ci illərdə sənayedə yüz minlərlə işçi çalışırdı. Bütün bunlar, Mixail Qorbaçovun 1985-ci ildə “Sərxoşluq və Alkoqolizmlə Mübarizə üzrə Dövlət Proqramı” adlı təşəbbüsü ilə dəyişdi. Rusiyada problemin araq olacağını düşünə bilərdiniz. Buna baxmayaraq, Azərbaycan üzüm bağları geniş şəkildə məhv edildi və sənaye iflasa uğradı. Sovet dövründən sonra şərabçılıq bərpa olunmağa başladı və hazırda 20 min hektara yaxın üzüm bağı becərilir və Moldova və İtaliyadan mütəxəssislər idxal olunan Avropa, eləcə də yerli Qafqaz sortlarından istifadə edərək onu canlandırmaq üçün gəliblər”.

Azərbaycandakı üzüm bağları:

“Azərbaycan böyük ölkədir və bir neçə şərabçılıq bölgəsi var, lakin bəlkə də ən heyranedicisi Qafqaz dağlarının ətəklərindəki üzüm bağlarına ən qeyri-adi fon bəxş edənlərdir. Mən onlardan bəzilərini yerli turoperator “Pasha Travel”, şərab turları üzrə mütəxəssislərlə birlikdə “Azgranata” şərab zavodunda başlayan səfərdə kəşf etdim – o, adını “qranat” və ya nardan götürür və daha adi növlərlə yanaşı, nar şərabı da hazırlayır. 2011-ci ildə yarandığı gündən moldovalı Viktor Bankov tərəfindən idarə olunur, onlar Qafqazın ən mühüm irslərindən biri olan Mədrəsə sortundan hazırlanmış bir sıra şərablara malikdir (“Biz başlayanda onun dadı kişmiş və asfalt kimi idi – indi daha yaxşıdır”, Viktor deyir və həqiqətən də belədir).

“Azgranata” 450 hektarlıq böyük bir mülkdür və onların qırmızı, qızılgül və ağ şərab çeşidləri, eləcə də ənənəvi yerli üzüm növləri var. Bunlarla yanaşı, Avropa üzüm sortları (Chardonnay, Merlot, Sauvignon) ilə köpüklü şərabların son dövrünü əhatə edir. “Azgranata” ölkənin cənubunda çay və düyü istehsal edən böyük sənaye qrupunun bir hissəsidir. Ümumilikdə Toskana üzüm bağlarında öz şərabçılıq elmini öyrənən florensiyalı Marko Katellani tərəfindən idarə olunan kiçik “Chabiant” şərabçılıq zavodudur.

İsmayıllı rayonunun mənzərəli təpələrində salınmış yer 2017-ci ildə gəlişindən bəri orijinal sovxozunu müasir şərab zavoduna çevirən Katellani üçün evindən o qədər də fərqlənməyən mənzərədir. Üzümlər təpələrdə (600-1000 m hündürlükdə) böyüyür və qartallar termal cərəyanlar üzərində uçur və oktyabrın əvvəlində tünd mavi səmaya qarşı siluetlənmiş uzaq dağlarda artıq ilk qar dənələri görünür.

“Mədrəsə” və yerli ağ üzüm “Bayan Şira” ilə yanaşı, “Mtsvane”, “Rkatsiteli” və “Saperavi” kimi gürcü və Qafqaz sortları da var. Burada “Cabernet Sauvignon” ilə “Mədrəsə” və bəzi əla qırmızılardan “Saperavi”də şərablar və Katellani qarışımı üslubunda italyan ləzzəti var. Onun bəyan etdiyi məqsəd kəmiyyətdən daha çox keyfiyyət istiqamətində irəliləməkdir. Hazırda Rusiya Azərbaycan şərablarının əsas bazarıdır, lakin onlar Avropada yenicə yaranmağa başlayır.

Məsələn, “Savalan” öz şərablarını Hollandiya və Belçikada satır. Onların üzüm bağı (təxminən 360 hektar) mənzərəli Qəbələ rayonunda yerləşir (burada şərabçılığın ən erkən sübutlarından bəzilərini aşkar edən muzey və yaxınlıqdakı qazıntılar da tapa bilərsiniz). Buradakı iqlim İtaliyanın cənubuna çox bənzəyir və buna görə də yenə də öz təcrübələrini Azərbaycana gətirmiş italyan baş şərab texnoloqu Elisa Vaqnoni və baş oenoloq Daniel D'Andrea var. Maraqlıdır ki, onlar yerli üzümdən çox avropalı üzüm yolunu seçiblər və həqiqətən də çox gözəl şərablar istehsal ediblər. Mən xüsusilə onların təzə, təmiz “Riesling”, meyvəli “Sauvignon Blanc” və saf “Pinot Noir Ros”ni xoşlayıram.

Şərab istehsalına tamamilə fərqli bir yanaşma olaraq, hazırda ölkədə kiçik miqdarlara və yüksək keyfiyyətə diqqət yetirən kiçik butik şərab zavodları yaranır. Fərhad Ağayev (gündəlik işində cərrahdır) bir hektardan (atasının hədiyyəsi) başlayıb, indi altı hektarı var. O, hazırda yalnız italyan üzümləri yetişdirir, növbəti dəfə yerli çeşidlər əkməyi planlaşdırır. Şimal Xaçmaz rayonunda, Xəzər dənizindən çox uzaqda yerləşməyən şirkət üzümləri əl ilə yığır (Azərbaycanda qeyri-adi deyil) və daha mürəkkəb dad əldə etmək üçün şərabı filtrasiya etmədən saxlayırlar. Onlar özlərinin “Pet-Nat” köpüklü şərabı və “Nessum Dorma” (bəlkə də məhsul yığımı zamanı hər kəsin sərf etdiyi uzun saatlara işarədir), fransız palıd çəlləklərində və amforada köhnəlmiş mürəkkəb, yaxşı balanslaşdırılmış ləzzət əldə edirlər”.

Azərbaycan mədəniyyəti, mətbəxi və İçərişəhər:

“Azərbaycanı gəzərkən dərin meşələrə, kəndlərə rast gəlirsən, yolda çoxlu mal-qara ilə qarşılaşa bilərsən (hətta şəhər kənarındakı otlu mərkəzi qoruqlarda da inəklə  otarır) – ucsuz-bucaqsız nar, alma, armud və hər cür qoz-fındıq bağları var. Bunlar zəngin yerli mətbəxə töhfə verir və ziyarət etdiyim hər şərab zavodunun da əla restoranı var. Yeməklər bir nümunəyə uyğundur. Seçdiyiniz zaman çörək, kraker və zeytun ilə bir boşqab pendir gəlir. Sonra hər cür çərəzlər, badımcan əsasında çoxlu yeməklər, təzə seçilmiş tərəvəz və göyərti qabları olan bir soyuq qəlyanaltı var, lakin hələ toyuq, quzu və mal əti də gələcəyi üçün bütün bunlar cazibədar olsa da, özünüzü saxlamalısınız. Plov adlı ənənəvi düyü yeməyi də var, qazanın dibində qabıq yaranana qədər çox uzun müddət bişirilir və düyü toyuq əti, soğan, şabalıd və çoxlu quru meyvələrlə qarışdırılır.


Bakıya qayıdanda siz  İçərişəhərdəki “Arts club” kimi yerlərdə ənənəvi olaraq təqdim edilən və ya yüksək səviyyəli nahara çevrilmiş bu təamların hamısını tapa bilərsiniz. Bütün çeşidli gözəl yerli şərabları sınamaq istəyirsinizsə, “Kefli Wine Bar” (İçərişəhərdə) dequstasiya təşkil edəcək. Oktyabr ayında da Bakıda hava isti ola bildiyinə görə, indiyə qədər gördüyüm ən böyük gəzinti yerində satışda olan keçi südü dondurmasını (əlbəttə ki, nar dadı aromalı) dadacaqdım. Xəzər dənizinin yanında, Bakının İpək Yolunun əsas dayanacağı olduğu dövrlərə aid memarlıq xəzinələri ilə dolu olan İçərişəhərdən bir neçə addım məsafədədir.

Siz üzüm bağlarında və Bakıda evə aparmaq üçün şərab ala bilərsiniz və bəziləri həqiqətən də çox gözəldir. Bu, mehriban şərabın dequstasiyası təşkil etmək üçün sizə işarə ola bilər – inanın, heç kim onların Azərbaycandan olduğunu təxmin etməyəcək...

“Pasha Travel”in Bakıda 2 gecə 1550 ABŞ dollarına oteldə yerləşmə, transfer xidmətləri, bələdçi xidməti, nahar və şam yeməyi, 6 şərab dequstasiya mərkəzi, muzeylər daxil olmaqla 7 günlük şərab turu var. 

Ətraflı məlumat üçün www.pashatravel.az saytına daxil olun

Böyük Britaniyada Azərbaycan şərablarını almaq üçün isə www.gardabaniwines.co.uk saytına daxil olun.

Firuzə Əliyeva
 

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az-da ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:17
embedMənbə:https://sfera.az
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

ABŞ də güclü qasırğa 31 nəfəri öldürdü

16 Mart 2025 06:23see281

Bir yaşlı Banunun yardımsevər şəxslərin dəstəyinə ehtiyacı var

16 Mart 2025 10:49see271

Rubio Lavrovla razılıq ƏLDƏ ETDİ

16 Mart 2025 08:56see242

Mehriban Əliyeva ilə Matviyenkonun görüşü oldu VİDEO

16 Mart 2025 19:20see239

4 bürcün qapısını böyük xoşbəxtlik döyəcək: ÇOX AZ QALDI

16 Mart 2025 09:34see228

Papa Fransiskin səhhəti yaxşılaşır

16 Mart 2025 06:32see162

Masazırdakı dueldə də qazanan olmadı

16 Mart 2025 08:18see156

Konqres “Azadlıq radiosu”nun maliyyələşdirilməsini dayandırıb

16 Mart 2025 04:02see148

Yerli problemləri beynəlxalq gündəmə daşıyan forum

16 Mart 2025 03:58see146

ABŞ Yəməni bombalayır: Husilər, sizin zamanınız bitdi...

15 Mart 2025 23:45see145

Unikal platforma Yeni Gündəm

16 Mart 2025 10:02see134

Lider İnter 3 cü pillədəki Atalanta nın qonağı olacaq

16 Mart 2025 15:43see133

Haber Global : Bakı Forumu təkcə Qafqaz üçün bütün dünya üçün önəmli tədbirlərdəndi

16 Mart 2025 04:01see131

Haalanddan növbəti uğur Premyer Liqada liderdir

16 Mart 2025 11:22see131

Bakıda tamet sexi yandı VİDEO

16 Mart 2025 10:01see129

“Yunayted”dən səfərdə inamlı qələbə

17 Mart 2025 00:56see125

Qarın yağını yandırmaq üçün gündə neçə addım atmaq lazımdır..?

17 Mart 2025 01:08see124

SON XƏBƏR: ABŞ və Britaniya Yəmənə hava zərbələri endirir

16 Mart 2025 04:00see121

Böyük Qərb şirkətləri Rusiyaya qayıtmaqdan imtina ediblər

16 Mart 2025 04:00see121

Sahurda yeyilməməsi lazım olan 10 qida

16 Mart 2025 07:00see120
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri