Nə qara, nə də ağ: ən faydalı çörək bir aptekin yarısını əvəz edir
Qaynarinfo portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Un məmulatı sevənlər arasında daim bir sual var – hansı çörək daha faydalıdır: qara, ağ, yoxsa tamamilə başqa bir növ? Axı insan yalnız dad almaqla kifayətlənmək deyil, həm də sağlamlıq üçün fayda götürmək istəyir. Xoşbəxtlikdən, şirniyyat və sdobanın da qidalandırıcı ola biləcəyi sübut olunub. Ən dəyərli hesab edilənlər minimal emal olunmuş çörək növləridir. Belə çörəklər vitaminlərlə, liflə və "yavaş” karbohidratlarla zəngin olur.
Ən faydalı və az kalorili çörək növləri
Qaynarinfo xəbər verir ki, "Verywell Health” saytının hazırladığı siyahıya görə, dietoloqlar pəhrizdə hətta arıqlamaq istəyənlər üçün də yer alacaq yeddi çörək növünü tövsiyə ediblər.
Cücərdilmiş tam taxıl
Belə çörək xüsusi əsasdan bişirilir. Onun tərkibində dənənin bütün hissələri – kəpək və rüşeym də qalır. Ağ undan fərqli olaraq, cücərdilmiş tam taxıl daha çox vitamin və qida maddələri saxlayır, asan həzm olunur və faydalı "yavaş” karbohidratlarla zəngindir.
Tam buğda
Məhsulun tərkibinə baxarkən ilk növbədə bu inqrediyenti axtarın. Tam buğda çörəyi vitaminlər, antioksidantlar və minerallarla ən zəngin sayılır. O, diabet xəstələrinə və xroniki ürək problemləri olanlara tövsiyə olunur. İmmunitetə də müsbət təsiri elmi cəhətdən sübut olunub.
Mayalı (zakvaskalı) çörək
Zakvaskalı çörək fermentasiya yolu ilə hazırlanır. Fermentləşdirilmiş məhsulların faydası isə çoxdan məlumdur. Bu proses fitin turşusunun və qanda şəkərin artmasına, köpə səbəb olan monosaxaridlərin miqdarını azaldır. Araşdırmalar göstərir ki, zakvaskalı çörək diabet və ürək xəstəliklərinin profilaktikasında faydalıdır.
Yulaf çörəyi
Yulaf unu zəngin vitamin tərkibi ilə tanınır. Ondan hazırlanan çörək həzmi ləngidir və qanda insulin səviyyəsinin artmasının qarşısını alır. Aşağı kalorili yulaf çörəyi ilə aparılan araşdırma nəticəsində iştirakçıların xolesterin səviyyəsinin azaldığı müəyyən edilib.
Alpər

