Icma.az
close
up
RU
Pendiri düzgün saxlama üsulu Kif tutmayacaq

Pendiri düzgün saxlama üsulu Kif tutmayacaq

Lent az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.

Pendir bir çox yeməklərdə istifadə olunan məhsuldur. Amma quruluşuna görə düzgün saxlanılmadıqda çox tez kif tutur. Buna görə də, mütəxəssislər pendirin tez xarab olmasının qarşısını alacaq bir üsul açıqlayıb.

Bu barədə Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir.

"Pendir kəsildiyi və hava ilə rütubətin təsirinə məruz qaldığı andan etibarən onun korlanma prosesi başlayır. Adətən kəsilmiş pendir soyuducuda dörd-səkkiz həftə arasında qala bilər (əlbəttə, növündən asılı olaraq). Amma bu sadə üsul sayəsində həmin pendir üç dəfə daha uzun müddət təzə qala bilər", – deyə mütəxəssislər bildirirlər.

Çoxları pendiri zip-paketə qoyub soyuducuya yerləşdirir, lakin ekspertlər bunun əvəzinə təmiz kağız salfeti ağ sirkəyə isladıb pendiri onunla bürüməyi məsləhət görürlər.

"Bundan sonra onu zip-paketə (və ya hermetik qaba) qoya və soyuducunuzun pendir üçün nəzərdə tutulmuş bölməsində saxlaya bilərsiniz. Sadəcə olaraq vaxtaşırı kağızın nəmlilik dərəcəsini yoxlayın və quruyubsa yenidən sirkə ilə isladın. Beləcə, siz kiflənməyən təzə pendirdən uzun müddət həzz ala biləcəksiniz", – deyə ekspertlər əminliklə bildirir.

Bəziləri sirkənin pendirin dadını dəyişəcəyini düşünür, lakin mütəxəssislər bunun belə olmadığını vurğulayır.

"Sir­kə sadəcə səthdəki bakteriyaların inkişafını dayandırır, bu da pendiri daha uzun müddət saxlamağa imkan verir. Sirr ağ sirkədədir. Ondakı yüksək sirkə turşusu konsentrasiyası güclü antimikrob və göbələk əleyhinə təsir göstərir. Bu isə o deməkdir ki, o, qidanı korlayan mikroorqanizmlərin inkişafını əhəmiyyətli dərəcədə ləngidə bilər", – deyə mütəxəssislər əlavə edir.

Bundan başqa, bu üsul pendirin düzgün rütubət səviyyəsini qorumağa kömək edir.

"Sirkəyə isladılmış salfet kifayət qədər rütubət yaradır və pendirin qurumasının qarşısını alır, sirkənin turşuluğu isə kifin əmələ gəlməsinə imkan vermir", – deyə mütəxəssislər bildirirlər.

Lakin onlar vurğulayırlar ki, bu üsulu müəyyən pendir növlərində tətbiq etmək vacibdir. Məsələn, parmezan və uzun müddət yetişdirilmiş çed­dar üçün çox effektivdir.

"Amma pendirlər yumşaldıqca bu üsul effektini itirir. Sir­kə brie, kamamber və mozzarella kimi yumşaq pendirlərin təzəliyini bir qədər uzada bilər, lakin salfet çox islanarsa, onların teksturası dəyişə və hətta dağılma ola bilər. Təzə pendirlərdə isə bu üsul dadı və quruluşu tamamilə korlaya bilər. Buna görə də bu texnikanı yalnız sərt pendirlər üçün tətbiq edin", – deyə mütəxəssislər tövsiyə edirlər.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:37
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 05 Noyabr 2025 12:07 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Qəbələ bu gün Qarabağ ı sınağa çəkəcək

21 Dekabr 2025 08:54see247

Bundesliqa futbolçusu İngiltərə klublarının HƏDƏFİNDƏ

21 Dekabr 2025 03:47see205

Ermənistan, Serbiya və Mərkəzi Asiya bankaları Rusiyaya dair nəzarəti sərtləşdirir

21 Dekabr 2025 11:08see180

A Seriyası: Yuventus Roma nı əliboş yola saldı

21 Dekabr 2025 02:02see160

Natavan istəmir övladı onun çəkdiyini çəksin

21 Dekabr 2025 07:17see153

Qusarda aztəminatlı ailənin evinin təmirinə göstəriş verildi FOTO

20 Dekabr 2025 20:00see152

Hökumətlərarası Komissiyası Bakıda toplanacaq KONKRET

21 Dekabr 2025 14:11see151

Prezidentin MDB ölkələri liderlərinin qeyri rəsmi sammitində iştirakı gözlənilir

21 Dekabr 2025 00:59see151

Türkiyə və HƏMAS nümayəndələri Qəzza razılaşmasının ikinci mərhələsini müzakirə ediblər

20 Dekabr 2025 21:11see151

“Express Bank”dan tələ: “kredit xətti müqaviləsi” nə deməkdir?

21 Dekabr 2025 12:35see147

Azərbaycanda qeyri adi toy FOTO

21 Dekabr 2025 03:49see146

Voltemade ilk 20 dəqiqədə “Çelsi”nin qapısına iki qol vuran dördüncü oyunçu olub

21 Dekabr 2025 02:45see146

Mərkəzi oyunu “Yuventus” qazandı

21 Dekabr 2025 02:25see143

“Hakimlərin bizə qarşı kobud səhvləri ilə üzləşirik” “Sabah”ın məşqçisi

21 Dekabr 2025 00:31see143

Köhnə ilin son 10 günü: Bizi nə gözləyir? PROQNOZ

21 Dekabr 2025 13:16see137

“Güllü”nün qızı həbsdə ilk dəfə danışdı

21 Dekabr 2025 00:55see134

İngiltərə Premyer Liqası: Liverpul azlıqda qalan Tottenhem i məğlubiyyətə uğratdı

21 Dekabr 2025 00:00see130

Hər kəs Makronun xəyanətindən danışır...

21 Dekabr 2025 23:03see130

Türkiyədə daha üç məşhur barədə həbs qərarı çıxarıldı

21 Dekabr 2025 02:44see127

Silahlı hücuma məruz qalan türkiyəli futbolçu ÖLDÜ

20 Dekabr 2025 19:54see127
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri