Icma.az
close
up
RU
Pendiri düzgün saxlama üsulu Kif tutmayacaq

Pendiri düzgün saxlama üsulu Kif tutmayacaq

Lent az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.

Pendir bir çox yeməklərdə istifadə olunan məhsuldur. Amma quruluşuna görə düzgün saxlanılmadıqda çox tez kif tutur. Buna görə də, mütəxəssislər pendirin tez xarab olmasının qarşısını alacaq bir üsul açıqlayıb.

Bu barədə Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir.

"Pendir kəsildiyi və hava ilə rütubətin təsirinə məruz qaldığı andan etibarən onun korlanma prosesi başlayır. Adətən kəsilmiş pendir soyuducuda dörd-səkkiz həftə arasında qala bilər (əlbəttə, növündən asılı olaraq). Amma bu sadə üsul sayəsində həmin pendir üç dəfə daha uzun müddət təzə qala bilər", – deyə mütəxəssislər bildirirlər.

Çoxları pendiri zip-paketə qoyub soyuducuya yerləşdirir, lakin ekspertlər bunun əvəzinə təmiz kağız salfeti ağ sirkəyə isladıb pendiri onunla bürüməyi məsləhət görürlər.

"Bundan sonra onu zip-paketə (və ya hermetik qaba) qoya və soyuducunuzun pendir üçün nəzərdə tutulmuş bölməsində saxlaya bilərsiniz. Sadəcə olaraq vaxtaşırı kağızın nəmlilik dərəcəsini yoxlayın və quruyubsa yenidən sirkə ilə isladın. Beləcə, siz kiflənməyən təzə pendirdən uzun müddət həzz ala biləcəksiniz", – deyə ekspertlər əminliklə bildirir.

Bəziləri sirkənin pendirin dadını dəyişəcəyini düşünür, lakin mütəxəssislər bunun belə olmadığını vurğulayır.

"Sir­kə sadəcə səthdəki bakteriyaların inkişafını dayandırır, bu da pendiri daha uzun müddət saxlamağa imkan verir. Sirr ağ sirkədədir. Ondakı yüksək sirkə turşusu konsentrasiyası güclü antimikrob və göbələk əleyhinə təsir göstərir. Bu isə o deməkdir ki, o, qidanı korlayan mikroorqanizmlərin inkişafını əhəmiyyətli dərəcədə ləngidə bilər", – deyə mütəxəssislər əlavə edir.

Bundan başqa, bu üsul pendirin düzgün rütubət səviyyəsini qorumağa kömək edir.

"Sirkəyə isladılmış salfet kifayət qədər rütubət yaradır və pendirin qurumasının qarşısını alır, sirkənin turşuluğu isə kifin əmələ gəlməsinə imkan vermir", – deyə mütəxəssislər bildirirlər.

Lakin onlar vurğulayırlar ki, bu üsulu müəyyən pendir növlərində tətbiq etmək vacibdir. Məsələn, parmezan və uzun müddət yetişdirilmiş çed­dar üçün çox effektivdir.

"Amma pendirlər yumşaldıqca bu üsul effektini itirir. Sir­kə brie, kamamber və mozzarella kimi yumşaq pendirlərin təzəliyini bir qədər uzada bilər, lakin salfet çox islanarsa, onların teksturası dəyişə və hətta dağılma ola bilər. Təzə pendirlərdə isə bu üsul dadı və quruluşu tamamilə korlaya bilər. Buna görə də bu texnikanı yalnız sərt pendirlər üçün tətbiq edin", – deyə mütəxəssislər tövsiyə edirlər.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:23
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 05 Noyabr 2025 12:07 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Antiinhisar Agentliyi:”Ombudsmana cavab verəcəyik”

04 Noyabr 2025 12:04see212

Tarixə düşən kişi

04 Noyabr 2025 11:57see208

​Televiziya aparıcısı anasını bıçaqlayaraq öldürdü

03 Noyabr 2025 23:31see200

“Bu istiqamətlər tam şəkildə nəzərə alınıb”

04 Noyabr 2025 12:17see188

Müəllimlər cəmiyyətin yükünü daşıyan müdriklərdir

03 Noyabr 2025 16:38see181

Sian şəhərinin meri “Biznes Park Abşeron” layihəsi ilə tanış olub

04 Noyabr 2025 08:48see172

Mirədalət Talışxanova hökm oxundu

04 Noyabr 2025 17:57see159

Gülnarə Xəlilovanın kolleksiyaları Rumıniya Parlament Sarayında təqdim olunub dizayner nüfuzlu mükafata layiq görülüb FOTO

03 Noyabr 2025 18:46see150

Paşinyan artıq düzgün və konstruktiv siyasət yürütməyə başlayıb

04 Noyabr 2025 01:21see140

Bakıda metrolarda yeni ödəniş qaydası tətbiq olunur

04 Noyabr 2025 16:34see138

Səmaya nəzarət: JF 17 ilə Su 30 qarşı qarşıya Qafqazın həqiqi sahibi kimdir?

04 Noyabr 2025 12:18see138

Finlandiya Prezidenti: Zelenski və Putinin G20 sammitində görüşü mümkündür

04 Noyabr 2025 01:53see136

Yaponiya Kremlə zərbə endirir...

04 Noyabr 2025 21:47see134

İstanbulda Qəzza üzrə zirvə görüşü başlayıb

03 Noyabr 2025 16:39see132

Keçmiş qayınanam üçün darıxıram

03 Noyabr 2025 19:48see128

Xəzərdə batma təhlükəsi ilə üzləşən 3 balıqçı xilas olundu Video

03 Noyabr 2025 16:38see128

İsraildə terrorçuların edam edilməsi haqqında qanun təsdiqlənib

04 Noyabr 2025 04:28see127

Yəməndə Əl Qaidə komandiri öldürülüb

05 Noyabr 2025 00:52see124

25 ildən sonra insanlar necə görünəcək? Mütəxəssislərdən xəbərdadlıq

03 Noyabr 2025 20:00see123

ÇL: “Bavariya” PSJ ni , “Liverpul” “Real”ı məğlub edib YENİLƏNİB

05 Noyabr 2025 02:03see120
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri