Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi XƏBƏRDARLIQ EDİLİB
Yeməkləri orta temperaturda yemək təhlükəli xəstəliklərin inkişaf riskinin artmasının qarşısını alır. Həkimlər xəbərdarlıq edir ki, həddindən artıq yüksək temperaturlu qidalar orqanizmə zərər verə bilər. İsti yemək niyə təhlükəlidir?
Lent.az-ın məlumatına görə, yüksək temperaturda yemək və içkilərin tez-tez istehlakı özofagus mukozasının yanmasına səbəb ola bilər. Daimi termal qıcıqlanma zamanla toxuma dəyişikliklərinə gətirib çıxaracaq iltihaba səbəb olur. Bu dəyişikliklər xərçəng hüceyrələrinin inkişafına təkan verə bilər.
Elmi araşdırmalar çay və ya qəhvə kimi isti içkilərin içilməsi ilə özofagus xərçəngi riski arasında əlaqəni təsdiqləyib. Yüksək temperatur selikli qişanın qoruyucu təbəqəsini məhv edərək onu zədələnməyə qarşı həssas edir.
Riski necə azaltmaq olar?
Özünüzü qorumaq üçün bu sadə qaydalara əməl edin:
- Qida və içkilər 60°C-dən yüksək olmayan temperaturda istehlak edilməlidir. Məsələn, qaynar su (100 ° C) təxminən 3 dəqiqə ərzində 80 ° C-ə qədər soyuyur və təhlükəsiz səviyyə üçün 5-6 dəqiqə gözləmək lazımdır.
- Yemək zamanı yanma hissi və ya narahatlıq hiss edirsinizsə, bu, temperaturun çox yüksək olduğuna dair açıq bir siqnaldır. Diqqət edin.
- İsti yeməyi bir az soyudun. Bu, nəinki yanıqların qarşısını alacaq, həm də yeməyi daha dadlı edəcək.
Əlavə məlumat
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatına görə, çox isti içkilər içmək yemək borusu xərçəngi riskini artıran amillər siyahısına daxildir. Məsələn, 70°C-dən yuxarı temperaturda çay və ya maye içməyin adət olduğu ölkələrdə özofagus xərçənginin tezliyi daha yüksəkdir.