Ramazanda arıqlamaq: İftardan sonra 1 stəkan içmək...
Icma.az xəbər verir, Sherg.az saytına əsaslanaraq.
Ramazan ayı arıqlamaq və ya bədənin hazırkı çəkisini saxlamaq üçün ideal imkanlar yaradır. Oruc tutmaq sağlamlıqdır və maddələr mübadiləsini sürətləndirir. İftar və sahurda orqanizmin ehtiyacı olduğu qədər yemək həm sağlamlığı qoruyur, arıqlamaq istəyənlərə də geniş imkanlar verir.
“Sherg.az” “NTV.com.tr”yə istinadən Ramazanda sağlam arıqlamağı mümkün edəcək vasitələri təqdim edir. Ramazan ayında iftar və sahurda balanslı qidalanaraq, gündəlik su ehtiyacınızı ödəməklə, yuxu rejiminə diqqət yetirməklə, stresdən uzaq duraraq, nizamlı hərəkətlərlə əzələlərinizi məşq etməklə arıqlaya bilərsiniz. Bunun üçün balanslı qidalanma mütləqdir. Ramazanda arıqlamaq üçün iftar və sahur üçün balanslaşdırılmış yeməklər hazırlamalısınız. Orucluq zamanı sağlam və balanslı qidalanma çox vacibdir. İftar və sahurda aşağıdakılara diqqət edə bilərsiniz: Arıqlamağa kömək edən və sahur süfrəsində olması lazım olan qidalar: Yumurta, pendir, qatıq, yulaf əzməsi, tam taxıl çörəyi, tərəvəz və meyvələr, zeytun yağı, avokado və qoz-fındıq. Arıqlamaq üçün iftar süfrəsində istehlak etməli olduğunuz qidalar: İftar yeməyinə şorba ilə başlamaq həzm sisteminizin yavaş işləməyə başlamasına və toxluq hissi yaratmasına kömək edir. Tərəvəz və meyvələr vitaminlər, minerallar və liflə zəngindir. İftar süfrəsində bol-bol olmalıdır. Balıq, toyuq və ya hinduşka kimi yağsız protein mənbələrinə üstünlük verilməlidir. Tam taxıl çörəyi, bulqur və düyü kimi tam taxıllar uzun müddət toxluq hissi yaradır və qan şəkərini tarazlaşdırmağa kömək edir. Su istehlakı vacibdir. Susuzluq maddələr mübadiləsinin yavaşlamasına və kilo itkisinə mane ola bilər. İftar və sahurda bol su içməyi unutmayın. Bundan əlavə, suya bir az limon əlavə etmək həzmi yaxşılaşdıra bilər. Oruc zamanı karbohidrat qəbulunuzu məhdudlaşdırmaq bədəninizi yağ yandırmağa təşviq edə bilər. Məsələn, ağ çörək və ağ düyü əvəzinə, tam buğda çörəyi və qəhvəyi düyü kimi aşağı glisemik indeksli qidaları seçə bilərsiniz. Oruc tutarkən ağır idman etmək çətin ola bilər, lakin iftardan sonra gəzinti etmək və ya yüngül aerobik məşqlər etmək maddələr mübadiləsini sürətləndirə bilər. Bundan əlavə, oruc tutarkən yüngül idman etmək əzələ itkisinin qarşısını alır və yağ yandırılmasını dəstəkləyir. Oruc tutarkən kifayət qədər yuxu almaq da vacibdir. Yuxunun olmaması hormon səviyyələrinə mənfi təsir göstərə bilər və aclığı artıra bilər ki, bu da çəki artımına səbəb ola bilər. Daimi yuxu oruc zamanı arıqlama prosesinizi dəstəkləyir. İftardan sonra bitki çayları içmək də önəmlidir. Bəzi bitki çayları həzm sistemini nizamlamağa və maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edir. Bu çayları iftardan yarım saat sonra 1 stəkan kimi içmək olar. İftardan sonra bu bitki çaylarını istehlak etmək həzmi asanlaşdırır və gecə boyu rahat yuxunu təmin edir. Arıqlamağa və maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edən bitki çaylarına zəncəfil, şüyüd, razyana, çobanyastığı, darçın çayı daxildir. Onların hər birinin öz özəlliyi var. Lakin unutmayın ki, bəzi bitki çayları həddindən artıq istehlak edildikdə yan təsirlərə səbəb ola biləcəyi üçün həddindən artıq miqdarda bitki çayları istehlak etməməyə diqqət yetirin. Hər hansı bir sağlamlıq probleminiz varsa (məsələn, ürək xəstəlikləri, böyrək problemləri, hamiləlik və ya ana südü ilə qidalanma), bu çayları içməzdən əvvəl bir mütəxəssisdən məsləhət almaq vacibdir.

