Tərəvəzlər də qanda şəkəri qaldıra bilər İddia
Medicina saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Bəzi tərəvəzlər sağlam qan şəkərinin səviyyəsini "məhv edə bilər”.
“Medicina” xəbər verir ki, idmançıların həkimi Nataliya Komovanın sözlərinə görə, bəzi tərəvəzlər qan şəkərinin səviyyəsinə mənfi təsir edərək, onların dalğalanmasına və artmasına səbəb ola bilər.
Tərəvəzlər lif, qida maddələri ilə zəngindir və yeyildikdə sağlamlıq üçün lazım olan optimal qida tələbatını təmin edir.
"Qan şəkərinin səviyyəsini təhlükəli dərəcədə yüksəldə bilən tərəvəzlərə kartof, noxud, qarğıdalı, çuğundur, yerkökü daxildir - onlar karbohidratlarla zəngindir və sağlam qan şəkərinin səviyyəsinə zərər verə bilər”.
Sadalanan bəzi məhsulların yüksək qlisemik indeksi (GI) var, yəni onları yedikdən sonra qan şəkərinin səviyyəsində kəskin sıçrayış baş verə bilər.
Başqa sözlə, bu cür məhsullar çox tez sovrulur və parçalanır, ardınca qlükoza qana buraxılır. Belə qida diabet xəstələri üçün kontrendikedir.
Təşkilatın mütəxəssisləri xatırladıblar ki, yüksək qlisemik indeksli GI olan qidalar orqanizmdə iştah və aclığın normal mexanizmlərini pozan insulin ifrazını stimullaşdıra bilər.
Aygün Musayeva
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:52
Bu xəbər 07 Avqust 2025 18:46 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















