Tərəvəzləri bostandan yığıb yumadan yemək olar?
Icma.az, Lent az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Yay mövsümünün başlanması ilə daha çox insan tərəvəzləri birbaşa tarladan dərərək, yeməkdən zövq alır.
Bəs bu tərəvəzləri yuyulmadan yemək təhlükəsizdirmi?
Lent.az bu barədə xarici mediaya istinadən məlumat verir.
Evdə yetişdirilən tərəvəzləri yuyulmadan yemək olarmı?
Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert və Merilend Universitetinin professoru Şirli Mikallef bildirib ki, ev şəraitində yetişdirilən otlar, tərəvəzlər və meyvələr istifadə olunmazdan əvvəl mütləq yuyulmalıdır. Çünki onların üzərində yenə də torpaq və ya çirklənmiş hissəciklər ola bilər.
Torpaq və çirk müxtəlif patogenləri və bakteriyaları və mikroorqanizmləri daşıya bilər. Torpaqda eyni zamanda ağır metalların yüksək səviyyəsi də ola bilər.
Əgər gübrə istifadə olunubsa, meyvə, tərəvəz və göyərtilərin yuyulması həmin gübrələrin qalıqlarını təmizləyərək xəstəliklərin qarşısını ala bilər. Məsələn, peyin və ya emal olunmamış kompost kimi bəzi gübrələr müəyyən mikrob növlərini daşıya bilər və bu mikroblar da xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Əgər siz kərəviz ya da yaşıl soğan kimi tərəvəzlər yetişdirirsinizsə, onların qurumuş kənarlarını və köklərini kəsmək, sonra isə gövdə və yarpaqların arasını yumaq məsləhətdir. Meyvə və tərəvəzlərin isə axar suyun altında yaxşıca yuyulması kifayət edir.
Keşniş və cəfəri kimi bəzi otlar xüsusilə diqqətlə yuyulmalıdır, çünki onların saplaqları arasında qum qala bilər.
Əgər siz pestisidlər və ya bitki mühafizə vasitələrindən istifadə etmisinizsə, hətta bunlar bioloji mənşəli olsa belə, qalıqları yumaq vacibdir. Toz, kimyəvi maddələr və ya havadan gələn digər çirkləndiricilər də məhsulun üzərinə çökə bilər.
Hansı hallarda bağ tərəvəzlərini yuyulmadan yemək olar?
Əgər məhsul çiy halda yeyilməyəcəksə. Məsələn, dərhal qabığı ilə bişirilən və ya sobada bişəcəksə, bu zaman yüksək temperatur mikroorqanizmlərin əksəriyyətini məhv edir. Amma belə hallarda belə torpağı silkələmək və ya azca yumaq tövsiyə olunur ki, digər qidalar və qab-qacaq çirklənməsin. Məhsul artıq yuyulub və təmiz saxlanılırsa, bu zaman onu təkrar yumağa ehtiyac yoxdur (əlbəttə, əllər təmiz olmalıdır).
Amma bu hallarda belə bəzi risklər qalır
Torpaqdan gələn mikroblar bəzən səthi təmizləmədən sonra belə qala bilər.Toz hissəcikləri, göbələk sporları, həşəratlar gözlə görünməyə bilər. Ev heyvanları və ya quşlar bağa daxil ola və bakteriyalar buraxa bilər.


