Yoğun bağırsaq xərçəngi artır: Mütəxəssislər “qatıq” tövsiyə edir
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Qazi Universiteti Tibb Fakültəsinin 75-ci İl Konfrans Salonunda Türkiyə Qastroenterologiya Dərnəyi tərəfindən kolon (kolorektal) xərçənginə qarşı maarifləndirmə ayı münasibətilə mətbuat konfransı keçirilib.
News24.az bildirir ki, Skrininq testlərində aşkar edilən xərçəng növlərindən birinin də kolon xərçəngi olduğunu bildirən Cindoruk, "Hazırda qadınlarda 2-ci, kişilərdə isə 3-cü yerdədir. Son günlər gənc xəstələrdə xərçəngə tutulma tezliyində artım var. Bunun səbəbləri arasında qidalanma vərdişləri, ətraf mühit faktorları, mikrobiotanın pozulması və immunitet sisteminə təsir edən stress faktorları var". deyib.
Prof. Dr. Tarkan Karakan kolon xərçəngi ilə mikrobiota arasındakı əlaqə haqqında məlumat verib:
" Həftədə 2 və ya 3 dəfə qatıq istehlak edənlərdə kolon xərçəngi riskinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığı göstərilib . Türkiyə bu mənada qatıq mənbəyidir. Tərəvəz, meyvə və lif istehlakının artıq müsbət təsiri var, amma qatıq da əlavə ciddi qatqı təmin edir. Ölkə olaraq bu şansdan istifadə etməliyik. Ən azı 3 gün ərzində istifadə etməyi düşünürük Bu yolla kolon xərçəngini ciddi şəkildə azaldacağıq”.
Zəhraxanım Şeydayeva

