Bu balıqları qətiyyən yeməyin RİSK XƏBƏRDARLIĞI KONKRET
Icma.az, Konkret.az portalına istinadən məlumat yayır.
İllərdir balıq sağlam qida hesab olunur. Ürək-damar sistemi üçün faydası, beynin inkişafına dəstəyi və orqanizm üçün vacib olan omeqa-3 yağ turşularının əsas mənbəyi kimi tanınır. Lakin son illər civə çirklənməsi ilə bağlı narahatlıqlar artıb.
Belə olan halda “balıq yemək sağlamdır” ifadəsi hələ də doğrudurmu?
Qida məsələləri üzrə ekspert Asim Vəliyev KONKRET.az-a açıqlamasında bildirib ki, balıq yüksək keyfiyyətli zülal, D vitamini, yod, selen və omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir:

Asim Vəliyev
“Xüsusilə, omeqa-3 beynin, gözlərin və sinir sisteminin normal fəaliyyəti üçün əvəzolunmazdır. Həftədə 2-3 dəfə balıq yemək ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır, qan təzyiqini tənzimləyir, beyinin yaşlanma prosesini ləngidir, hamilə qadınlarda dölün beyin inkişafına müsbət təsir göstərir.”
Ekspertin sözlərinə görə, problem civə çirklənməsi ilə bağlıdır:
“Civə təbiətdə olan bir metaldır, lakin sənaye tullantıları vasitəsilə dənizlərə və çaylara qarışdıqda, bakteriyalar tərəfindən “metilcivə” adlı daha zəhərli formaya çevrilir. Bu maddə balıqların orqanizmində yığılır. Kiçik balıqlarda civə az olur, amma böyük yırtıcı balıqlar onları yedikcə civə miqdarı artır. Bu prosesə bioakkumulyasiya deyilir.”
Asim Vəliyev vurğulayıb ki, metilcivə sinir sisteminə, xüsusilə uşaqlarda və hamilə qadınlarda beyin və sinir hüceyrələrinin inkişafına mənfi təsir göstərə bilər:
“Uzunmüddətli və çox miqdarda qəbul yaddaş pozuntusu, diqqət problemləri kimi simptomlara səbəb olur. Buna görə hamilə qadınlar və uşaqlar civə riski az olan balıqları seçməlidir.”
Ekspert qeyd edib ki, balığı tamamilə menyudan çıxarmaq düzgün deyil, sadəcə miqdara və növə diqqət yetirmək lazımdır:
“Balığı hər gün yemək vacib deyil. Omeqa-3 yağ turşularını çia toxumu, kətan yağı və qoz kimi bitki mənbələrindən də almaq mümkündür, amma onların təsiri balıqla müqayisədə bir qədər zəif olur.”
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az


