Icma.az
close
up
RU
Menu

“Rus Evi” ilə bağlı ən son təmaslar bir neçə həftə əvvəl olub Bayramov

Ukrayna və Finlandiya prezidentləri ABŞ görüşləri öncəsi məsləhətləşmələr aparıblar

Leyla Əliyeva Yevlaxda uşaqlar üçün Yeni il tədbiri təşkil etdirib...

Afrika Kubolu: Uqanda və Tanzaniya heç heçə oynayıblar

“Azərbaycanın beynəlxalq əməkdaşlığı 2025 ci ildə fəal şəkildə davam edib” Nazir

ВАЖНАЯ НОВОСТЬ для жителей 10 поселков Баку

Qurban Qurbanov razılıq vermədi, Neftçi də yeni yanaşma, müəmmalı xitam

BMT: İsrail Livanın cənubundakı sülhməramlı patrul xidmətinə bir gündə iki dəfə hücum edib

XİN rəhbəri: 3+3 ün növbəti görüşünün Azərbaycanda, sonra isə Ermənistanda keçirilməsi təklifimiz qüvvədədir

Levandovski futbol karyerasının son illərində nələrə nail olmaq istədiyindən danışıb

Azərbaycanlı onkoloqlarının elmi işi birinci yeri qazandı Mükafat xəstə uşaqlara bağışlandı FOTO

Alətsiz effektiv hərəkətlər və ya evdə fitnes mümkündürmü?

Qəfil qonaq üçün 10 dəqiqəlik tava börəyi resepti

Arteta: “Çətinliklərlə inanılmaz şəkildə mübarizə aparmağımızı bəyənirəm”

Alzheimer xəstəliyinin müalicəsində inqilabi kəşf

Beyaz bu tarixdə ekranlara dönür Video

2025 ci il Qafqaz Müsəlmanları İdarəsi üçün nə ilə yadda qaldı?

Netanyahu bazar ertəsi Trampla görüşəcək

Elm adamları araşdırdı: Uşaqlar niyə yemək seçir?

Öskürəyə nə yaxşı təsir edir?

Forbes : Azərbaycan şərabçılıqda keyfiyyət və unikallığa üstünlük verir

Forbes : Azərbaycan şərabçılıqda keyfiyyət və unikallığa üstünlük verir

Icma.az bildirir, Oxu.az portalına istinadən.

Dünyaca məşhur "Forbes" və "Decanter" jurnalları Azərbaycanda şərabçılıq fəaliyyətinin və mədəniyyətinin dirçəlişi və inkişafına həsr olunmuş məqalələr dərc ediblər.

Oxu.Az "Report"a istinadən xəbər verir ki, "Azərbaycan öz şərablarını fərqləndirməyə çalışır" ("Azerbaijan Angles To Distinguish Its Wines") adlı materialda ölkənin dünya şərabçılıq arenasında layiqli yer tutmaq üçün güclənən səyləri vurğulanır. Bu səylərdə əsas diqqət kəmiyyətə deyil, məhz keyfiyyətə yönəldilir.

Məqalənin müəllifi qeyd edib ki, ötən əsrin 80-ci illərinin ortalarından sonra Azərbaycanda şərabçılığa bir müddət maraq azalıb. Lakin SSRİ-nin dağılmasından bir neçə il sonra ölkə yeni enerji və ambisiyalarla bu sektorun inkişafına qayıdıb.

"Təxminən 2000-ci illərdən etibarən Azərbaycanda şərabçılıq fəal şəkildə dirçəlməyə başlayıb. Bu zaman əsas diqqət istehsal həcminə deyil, məhsulun keyfiyyətinə yönəldilib. 2017-ci ilə qədər hər il 2 000 hektara qədər yeni üzüm bağları salınıb, 2018-ci ildə isə peşəkar somelyelərin hazırlanması üçün Bakı Şərab Məktəbi təsis edilib", - "Forbes"in məqaləsində vurğulanıb.

Qeyd olunub ki, hazırda Azərbaycanda üç kateqoriya üzüm növlərinin birləşməsi yetişdirilir: beynəlxalq (qırmızı "Pinot Noir" və ağ "Viognier"), Azərbaycanın yerli sortları (qırmızı "Mədrəsə" və ağ "Bayan Şirə"), həmçinin Qafqazın ənənəvi sortları - məsələn, Gürcüstandan gələn qırmızı "Saperavi" və ağ "Rkatsiteli".

Məqalənin müəllifi şərabçılıq potensialı ilə tanınan regionlardan bəhs edərkən Bakı-Abşeron, Xəzər sahili, Şirvan və Qafqaz dağətəyi, həmçinin Gəncə-Qazax, Naxçıvan və Lənkəran-Astara zonalarını vurğulayır.

"Forbes" öz reportajında ölkənin iqliminə xüsusi diqqət yetirir, üzüm yetişdirmək üçün şəraiti İtaliyanın aparıcı şərabçılıq regionları - Siciliya və Toskana ilə müqayisə edir:

"Xəzər dənizi və Qafqaz dağları arasında yerləşən Azərbaycanda az yağışlı, isti Aralıq dənizi iqlimi mövcuddur. Torpaq tərkibi əhəngdaşı altında yerləşən mavi gildən ibarətdir, üzüm tənəkləri ildə təxminən 300 millimetr yağıntı alır. Bu, Toskanada yağan yağıntının üçdəbiri və ya Siciliya adasında yağan yağıntının yarısı qədərdir".

Azərbaycanda şərabçılıq sənətinin zənginliyini və xüsusiyyətlərini hərtərəfli öyrənmək üçün materialda yerli ekspertlərin və şərab istehsalçılarının fikirləri də təqdim edilib. Jurnalın həmsöhbətlərindən biri 15 ildir Azərbaycanda yaşayan toskanalı şərab istehsalçısı Marko Katelani olub.

"Biz (Katelani və onun tərəfdaşları) yerli Qafqaz növlərinə və Azərbaycan özünəməxsus xüsusiyyətlərinin tanıdılmasına diqqət yetiririk. "Mədrəsə" və "Bayan Şirə" vasitəsilə mən Azərbaycan üçün autentik materialı təşviq edirəm. İndi insanlar yerli növlərlə daha çox qürur duyurlar", - sahibkar "Forbes"a müsahibəsində bildirib.

Reportajda qeyd olunub ki, Azərbaycan təkcə şərab məhsullarının istehsalını artırmır, həm də ölkədə bu sahənin turizmini fəal şəkildə təşviq edir.

"Yerli və regional üzüm növləri unikal dad profilləri təqdim edir. Bu da şərab istehsalçısının kimliyini müəyyən etməyə kömək edə bilər. Onların unikal dadları, həmçinin Azərbaycanın zəngin mətbəxi ilə yaxşı uyğunlaşır", - materialda vurğulanıb.

Şərab haqqında ixtisaslaşmış jurnal olan "Decanter" isə yazıb ki, Azərbaycanda şərabçılıq, əsasən, Şirvanın mənzərəli, isti, yüksək dağlıq bölgələrində və Qafqaz dağətəyi, Gəncə-Qazax, məşhur Alazan vadisi, Qarabağ, Aran və Naxçıvan, həmçinin daha sərin Bakı-Abşeron bölgəsi və Xəzər dənizi sahillərində cəmləşib.

Jurnal qeyd edib ki, 1984-cü ildə Azərbaycanda üzüm bağlarının sahəsi 275 min hektardan çox idi, respublikada təxminən 180 şərabçılıq müəssisəsi fəaliyyət göstərirdi. Lakin ovaxtkı SSRİ rəhbəri Mixail Qorbaçovun siyasəti nəticəsində 1989-cu ilə qədər Azərbaycanda 130 min hektardan çox üzüm bağları məhv edilmişdi. Müstəqil Azərbaycanda bu sahənin bərpasına ölkə Prezidenti İlham Əliyevin 2018-ci ilin mayında şərabçılıq sənayesinin inkişafı üçün səkkizillik proqramı təsdiqləməsi təkan verib.

"Decanter" qeyd edib ki, ənənəvi olaraq Azərbaycanda istehsal olunan şərab əsasən Rusiyaya ixrac edilir.

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:85
embedMənbə:https://oxu.az
archiveBu xəbər 18 İyun 2025 13:31 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“Rus Evi” ilə bağlı ən son təmaslar bir neçə həftə əvvəl olub Bayramov

26 Dekabr 2025 16:18see226

Ukrayna və Finlandiya prezidentləri ABŞ görüşləri öncəsi məsləhətləşmələr aparıblar

26 Dekabr 2025 22:06see193

Leyla Əliyeva Yevlaxda uşaqlar üçün Yeni il tədbiri təşkil etdirib...

26 Dekabr 2025 20:07see165

Afrika Kubolu: Uqanda və Tanzaniya heç heçə oynayıblar

28 Dekabr 2025 01:16see160

“Azərbaycanın beynəlxalq əməkdaşlığı 2025 ci ildə fəal şəkildə davam edib” Nazir

26 Dekabr 2025 16:15see152

ВАЖНАЯ НОВОСТЬ для жителей 10 поселков Баку

27 Dekabr 2025 04:45see150

Qurban Qurbanov razılıq vermədi, Neftçi də yeni yanaşma, müəmmalı xitam

26 Dekabr 2025 19:26see149

BMT: İsrail Livanın cənubundakı sülhməramlı patrul xidmətinə bir gündə iki dəfə hücum edib

27 Dekabr 2025 02:04see149

XİN rəhbəri: 3+3 ün növbəti görüşünün Azərbaycanda, sonra isə Ermənistanda keçirilməsi təklifimiz qüvvədədir

26 Dekabr 2025 18:02see149

Levandovski futbol karyerasının son illərində nələrə nail olmaq istədiyindən danışıb

27 Dekabr 2025 09:30see144

Azərbaycanlı onkoloqlarının elmi işi birinci yeri qazandı Mükafat xəstə uşaqlara bağışlandı FOTO

26 Dekabr 2025 16:16see144

Alətsiz effektiv hərəkətlər və ya evdə fitnes mümkündürmü?

26 Dekabr 2025 16:14see140

Qəfil qonaq üçün 10 dəqiqəlik tava börəyi resepti

27 Dekabr 2025 07:10see139

Arteta: “Çətinliklərlə inanılmaz şəkildə mübarizə aparmağımızı bəyənirəm”

28 Dekabr 2025 00:29see135

Alzheimer xəstəliyinin müalicəsində inqilabi kəşf

27 Dekabr 2025 16:19see134

Beyaz bu tarixdə ekranlara dönür Video

27 Dekabr 2025 03:02see134

2025 ci il Qafqaz Müsəlmanları İdarəsi üçün nə ilə yadda qaldı?

27 Dekabr 2025 00:47see134

Netanyahu bazar ertəsi Trampla görüşəcək

28 Dekabr 2025 01:01see133

Elm adamları araşdırdı: Uşaqlar niyə yemək seçir?

27 Dekabr 2025 08:08see133

Öskürəyə nə yaxşı təsir edir?

27 Dekabr 2025 17:11see127
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri