Icma.az
close
up
RU
İllərdir öpüb gözümüzün üstünə qoyduğumuz çörəyi dietoloqlar niyə məsləhət bilmir? AÇIQLAMA FOTO

İllərdir öpüb gözümüzün üstünə qoyduğumuz çörəyi dietoloqlar niyə məsləhət bilmir? AÇIQLAMA FOTO

Icma.az, Avtosfer portalına istinadən məlumat yayır.

Uzun illərdir çörək Azərbaycandakı ailə süfrələrinin əsas, əvəzolunmaz qidası hesab edilir. Kəndlərdə təndirdə bişən, şəhərlərdə sobada qızardılan bu məmulat, təkcə aclığı yatırmaq vasitəsi deyil, həm də müqəddəs bildiyimiz bir nemətdir. Lakin son illərdə vəziyyət dəyişib. Həkimə və ya dietoloqa arıqlamaq, sağlam qidalanmaq üçün müraciət etdikdə, ilk məsləhət nə olur? "Çörəyi və şəkəri kəsin!"
Əvvəllər insanlar səhərdən axşama qədər çörək yeyir, ağır fiziki işlə məşğul olur, amma nə kökəlir, nə də bu qədər xəstəliklərdən əziyyət çəkirdilər. İndi isə insanlar oturaq həyat sürsə belə, çox vaxt sadəcə çörək və şirniyyat istehlakı ilə belə piylənməyə, insulin səviyyəsinin yüksəlməsinə, hətta şəkərli diabetə düçar olurlar. Bu dəyişikliklərin səbəbi nədir? 


Məsələ ilə bağlı dietoloq Ləman Süleymanova çörəyin insan orqanizmi üçün tamamilə zərərli olmadığını, əksinə faydalı maddələrlə zəngin olduğunu qeyd edib. Ancaq burada əsas məsələ növünə və miqdarına nəzarətdir.
“Çörək bizim orqanizmimiz üçün, hormonların sürət mexanizminin aktiv olması üçün, metabolizmin aktivləşməsi üçün vacibdir. Boşqabımız zəngin olmalıdır. Vacib olan maddələr zülal, yağ, karbohidrat, duz olsun və s. Çörəyin tərkibində elə maddələr var ki, bizim ona böyük tələbatımız var. Beynin müəyyən bölgələrinin, hüceyrələrinin qidalanması üçün bu məhsulun tərkibindəki maddələrə orqanizmin ehtiyacı var. Biz onu tamamilə rasiondan çıxara bilmərik. Amma çörəkdən çox istifadə etmək, təbii ki, təhlükəlidir. Faydasız istifadə var, faydalı istifadə var. Ağ təmizlənmiş undan hazırlanan çörəklərdən, məsələn, bol-bol istifadə etmək, mədə-bağırsaq sisteminə yaxşı təsir etmir, həzm prosesini pozur, piylənməyə səbəb olur. Həmin çörəyi təhlükəli edən, çörəyi yağlı yeməklə yeməkdir. İnsanlar var ki, çörəkdən belə sui-istifadə edirlər. Belə olan halda, həm mədə-bağırsaq xəstəliklərinə səbəb olur, həm də çəki artımına gətirib çıxarır. Amma çörəkdən düzgün istifadə etmək lazımdır”.
Ləman Süleymanovanın sözlərinə görə, çovdar unundan hazırlanmış çörəklər daha sağlam və orqanizm üçün faydalıdır. Bu çörəkdə B qrupu vitaminləri, selen, fosfor, sink, manqan kimi maddələr var ki, dərinin gözəl qalması, saçın sağlam olması və bağırsaq mikrobiomunun tarazlanması üçün vacibdir.
“Bunların hamısına bizim orqanizmin böyük tələbatı var. Ona görə də yaxşı olar ki, çovdar çörəyindən istifadə edək. Çörəyin, məsələn, çovdar çörəyinin tərkibində bağırsaq mikrobiomunun sağlamlığı üçün, bağırsaq hüceyrələrinin aktivləşməsi və qorunması üçün vacib olan lif var. Bu da öz növbəsində bir sıra funksiyalarda iştirak edir. Ağ undan hazırlanmış çörəkdən hər gün istifadə olunduqda, xüsusilə yağlı yeməklərlə birlikdə qəbul edildikdə, bu zaman çörəyin heç bir faydası qalmır. İnsan hansısa bir qidaya həddindən artıq asudə olduqda, orqanizmdə həmin qidanın tərkibindəki maddələr artıq səviyyədə toplanır və bu maddələr orqanizmdə lazımsız aktivliyə səbəb olur. Bu da təkcə qidanın faydasını azaldır, eyni zamanda çəki artımına da gətirib çıxarır. Ümumiyyətlə, axşam saatlarında çörək qəbul etməyin. Çünki ən yaxşı həzm olunan çörək belə axşam saatlarında yaxşı həzm olunmur. Ən yaxşısı, çörəyi səhər saatlarında istifadə etməkdir”.
Lakin dietoloq bazarlarda “pəhriz çörəyi” adı altında satılan bəzi məhsullar barədə xəbərdarlıq edib.
 “Hazırda bəzi istehsalçılar çörəyə süni rəng və qoruyucu maddələr əlavə edirlər. Xüsusilə tünd rəngli çörəklər vizual olaraq “sağlam” təsiri yaratsa da, əslində bu çörəklərin tərkibi zərərli maddələrlə zəngin ola bilər. Belə məhsullar orqanizmdə müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola bilər”.


Bu mövzuda qida eksperti Fərid Səfərov saytımıza bildirib ki, arıqlamaq istəyən insanlara tez-tez “çörəyi kəsmək” məsləhət görülür. Çünki çörək xüsusilə də ağ undan hazırlanmış növlər bir neçə aspektdən çəki artımına təsir göstərir.
“Yüksək karbohidrat tərkibi – ağ çörək tez həzm olunan karbohidratlarla zəngindir. Bu qan şəkərinin sürətlə qalxmasına, ardınca isə sürətlə enməsinə səbəb olur. Nəticədə insan daha tez acır və tez-tez yeməyə meyilli olur.
İnsulin ifrazı artır - qan şəkərinin artması bədəndə insulin səviyyəsini yüksəldir. İnsulin isə yağ depolanmasını sürətləndirir. Bu arıqlamaq istəyən insanlar üçün əlavə risk yaradır.
 Doymamışlıq hissi – ağ çörək lif və mikroelementlər baxımından kasıbdır. Buna görə də doyma hissi az olur və insan yenidən yemək ehtiyacı hiss edir. 
Yüksək kalorili məhsuldur – xüsusilə yağlı çörəklər, sendviçlər, içərisində şəkər və digər əlavələr olan un məmulatları gün ərzində artıq kalori qəbuluna səbəb olur. Bu isə artıq çəkiyə yol açır”.
Ekspertin sözlərinə görə, xüsusilə tam taxıldan hazırlanmayan və şəkərlə zənginləşdirilmiş çörəklər aşağıdakı riskləri daşıyır.
“Qan şəkərini tez artırır, Aclıq hissini tezləşdirir, Qəbizlik kimi həzm problemlərinə yol açır, Qlüten səbəbilə bəzi şəxslərdə həzm diskomfortu, köp və qaz yarada bilər. 
Bəs çörəkdən imtina etmək olmazsa, nə etmək olar? Tövsiyə olunur ki, çörəyi azaldasınız və ya tam taxıl, çovdar, kəpək unundan hazırlanmış çörəklə əvəz edəsiniz. Bu halda həm lif qəbul edirsiniz, həm də uzunmüddətli doyma hissi yaranır”.


Fidan

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:50
embedMənbə:https://avtosfer.az
archiveBu xəbər 21 İyun 2025 18:02 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Xoşbəxtlik okeanı Məryəm Bağırova yazır

10 Noyabr 2025 14:10see482

Mərhum atasından danışan Röya KÖVRƏLDİ EKSKLÜZİV VİDEO

08 Noyabr 2025 23:07see205

Psixoloqlar aşağı zəkanın əlaməti sayılan 4 vərdişi açıqladı

09 Noyabr 2025 07:07see201

“Vilyarreal” səfərdə “Espanyol”a qalib gəlib

09 Noyabr 2025 02:26see193

Zaman beyində işləyir…

09 Noyabr 2025 23:32see162

Ərəb ölkələri ABŞ ın bu planını rədd etdilər

09 Noyabr 2025 06:53see151

Şamaxı nın forvardı: Azərbaycan Premyer Liqası oynadığım ən çətin liqalardan biridir

09 Noyabr 2025 16:22see143

Qorxaq deputatlar: Rusiya ilə gərginliyi müzakirə etməkdən açıq şəkildə yayınırlar

09 Noyabr 2025 00:17see141

Liqa 1: Marsel darmadağına sevindi

09 Noyabr 2025 02:22see140

Vətən müharibəsi mövzulu filmlər açıqlandı Siyahı

09 Noyabr 2025 01:02see132

“Bəziləri düşünür ki, Konstitusiyamıza hansısa ciddi dəyişikliklər ediləcək” DEPUTAT

09 Noyabr 2025 05:35see132

Zəfər turu nun qalibi bəlli oldu

09 Noyabr 2025 21:00see132

Ermənistanı revanşizmə həvəsləndirən Makrondur RƏY

09 Noyabr 2025 05:54see131

Aygün Kazımovadan Zəfər Gününə özəl mahnı Mərd adam

08 Noyabr 2025 23:14see128

3I/ATLAS “Kosmik gəmisi” Günəşə yaxınlaşarkən qəribə reaktivlər yayıb...

09 Noyabr 2025 21:06see127

Zabitlərimiz paraddan öncə BELƏ sevindi VİDEO

09 Noyabr 2025 00:48see127

Tramp Putin görüşü yalnız bu halda keçiriləcək Siyarto

09 Noyabr 2025 21:10see127

“Monqol əti”nin “halal” standartına uyğunluğu yoxlanılır? RƏSMİ AÇIQLAMA

09 Noyabr 2025 09:01see126

1 tonluq sirr: Bir balqabaq necə 1000 kiloqrama qədər böyüyür?

10 Noyabr 2025 05:31see126

Gün ərzində tərəvəz yeyin, axşama təsirini görəcəksiniz

09 Noyabr 2025 21:00see123
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri