Kolbasa və sosiska sevənlərə XƏBƏRDARLIQ Bu halda yemək TƏHLÜKƏLİDİR
News24 saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Yay fəslində bəzi qidalar var ki, mütəxəssislər o qidaları istehlak edərkən diqqət etməyi, çox tez-tez yeməməyi tövsiyə edirlər. Məsələn, mayonezli, souslu qidalar, dəniz və süd məhsulları və s.
Bəzən kolbasa və sosiskalar da bu qidalar sırasına daxil edilir.
Bu da insanlarda sual yaradır ki, kolbasa və sosiskanı niyə yayda istehlak etmək olmaz?
Bu kolbasalar böyrəkdə daş YARADIR
News24.az xəbər verir ki, Bizim.Media mövzuyla bağlı qida mütəxəssisi Asim Vəliyevin fikirlərini öyrənib.
Ekspert ilk olaraq, yüksək temperaturun mikroorqanizmlərin çoxalması üçün uyğun şərait olduğunu vurğulayıb. O bunun kolbasalarda yaradacağı mənfi hallardan da bəhs edib.
“Düzgün soyudulmayan, açıq havada uzun müddət qalan kolbasa və sosiskada zərərli bakteriyalar, salmonella və listeria kimi mikroorqanizmlərin çoxalması üçün mühit yaradır. Bu da qida zəhərlənməsi riskini artırır.
Marketdə bu məhsullar soyuducuda saxlanılsa da, evə daşınma, açıq şəraitdə istifadə zamanı düzgün temperatur qorunmur. Bu hal onların mikrobioloji təhlükəsizliyini azaldır”.
Asim Vəliyev qeyd edib ki, kolbasa və sosiska emal zamanı nitrat və nitrit kimi konservantlar əlavə olunur. Bu maddələr temperatur yüksək olduqda bəzi kimyəvi reaksiyalara girərək orqanizm üçün zərərli nitrozaminlər yarada bilər.
Bəs niyə kolbasa və sosiskadan öncə və ya sonra süd məhsulları və qəbul etmək olmaz?
“Kolbasa və sosiska məhsulları yüksək duz tərkibli olduqları üçün hipertoniya dərmanları ilə birgə istifadədə risklidir. Mədə turşusunu artırdığı üçün qastrit dərmanları ilə birlikdə istifadə məsləhət görülmür. Həmçinin süd məhsulları ilə birlikdə istifadə olunduqda bəzən həzmsizlik yaradır”,-deyə müsahibimiz izah verib.


