Icma.az
close
up
RU
Menu

Bir biri ilə tələbə yoldaşı olan AZƏRBAYCANLI MƏŞHURLAR SİYAHI

Naxçıvanda yeni təyin olunmuş səhiyyə nazirinin müavini kollektivə təqdim edildi (FOTO)

Hindistan Putin səfəri zamanı Rusiya ilə böyük silah müqaviləsi bağlamağa hazırlaşır

ChatGPT də problem yarandı

“Arxeoloqlar 2400 illik qızıl xəzinə tapıb: gizlədilmiş sərvət hansı faciəli sirri daşıyır?“ Alimlərdən açıqlama

“Netanyahu üçün “siyasi əfv“ oyunu: İsraili sarsıdan qərar yaxınlaşır“ “Walla“ nəşri

Uşaqlarla bağlı statistika açıqlandı: 138 azyaşlı…

“Bələdiyyə seçkisi zamanı dedilər ki, bizi seçsəniz, yolu düzəldəcəyik, lakin o vaxtdan gediblər“ Elçin Əzizov ünvanında yaşayan sakinlər

Ailəsini qətl edən Əhmədin yeni görüntüləri və ifadəsi VİDEO

Tramp İsraillə Suriya arasında dialoqun vacibliyini bəyan edib

Hikmət Hacıyevin Brüsseldən verdiyi ƏSAS MESAJLAR

Millimizi FİFA turnirinin qalibi edən qələbə Video

Türkiyənin dostları: Azərbaycan birinci, Ermənistan isə... Sorğu

Zirə 1/4 finalda, Neftçi üçün kubok şansı bitdi YENİLƏNİB

Hərbi ekspert Şair Ramaldanov: İranın İsraillə quru sərhədləri yoxdur ki, Rusiyadan aldığı yüngül maşınlarla İsrailə hücum etsin

Quraqlıqdan ən çox zərər çəkən BÖLGƏLƏR “Əkin sahələri istifadəsiz qalıb”

“Neftçi” heç vaxt kubokda 1/8 finalda dayanmamışdı!

Tramp sosial şəbəkədə çoxsaylı paylaşımlarla diqqət çəkib

Ərdoğan əsəbiləşdi: Qətiyyən qəbul edə bilmərik

Samiq Sadıxov vəzifəsindən azad edildi

Moruq mürəbbəsi: Dadını məhv edən 2 ölümcül səhv

Moruq mürəbbəsi: Dadını məhv edən 2 ölümcül səhv

Lent az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.

Moruq mürəbbəsini necə bişirmək lazımdır ki, həm dadlı, həm də faydalı olsun?

Lent.az xəbər verir ki, iki ən geniş yayılmış və öldürücü səhv, mürəbbənin dadını tamamilə poza və onun faydasını əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Səhv №1: Şəkərin həddindən artıq və ya yanlış istifadəsi

Təbiiliyin "öldürülməsi"

Moruq – öz incə, yüngül turşməzə dadı ilə tanınır. Əgər mürəbbəyə çoxlu şəkər əlavə etsəniz (məsələn, 1:1 nisbətində və ya şəkər daha çox olarsa), bu onun təbii ətrini və dadını tamamilə “örtəcək”. Nəticədə, siz sadəcə şəkər dadını hiss edəcəksiniz – moruğun meşə təravətini deyil.

Faydanın azalması

Şəkər çox olduqda, tərkibindəki faydalı maddələrin təsiri azalır. Bundan əlavə, bu cür mürəbbə daha çox yeyilir və bədəndə artıq şəkər yığılmasına, maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur. Həmçinin şəkərli mühitdə düzgün hazırlanmayan mürəbbə tez turşuya bilər.

Kristallaşma

Həddindən artıq şəkər, saxlanma zamanı mürəbbənin kristallaşmasına səbəb ola bilər. Nəticədə, mürəbbə hamar deyil, şəkərli topalarla dolu olur.

“Beş dəqiqəlik” üsulda şəkərin səhv əlavə edilməsi

Əgər siz “beş dəqiqəlik” və ya “çiy” mürəbbə hazırlayırsınızsa və moruğun üzərinə şəkər səpib dərhal bişirirsinizsə – böyük səhv edirsiniz. Bu zaman şəkər dibi tutaraq mürəbbəyə acı, karamelvari dad verə bilər.

Doğru yol: Moruğu şəkərlə ovuşdurmaq və ya sadəcə üzərinə şəkər əlavə edib 4–12 saat (ya da gecə boyu) gözlətməkdir. Beləliklə, moruq su buraxır və şəkər tam həll olur. Yalnız bundan sonra bişirməyə və ya bankalara tökməyə başlamaq olar.

Optimal nisbət:

“Beş dəqiqəlik” üçün: 1 kiloqram moruq – 700–800 qram şəkər

Çiy mürəbbə üçün: 1:1 və ya 1:1.2 (moruq:şəkər)

Səhv №2: Uzun müddətli və intensiv qaynatmaq

Vitamin və antioksidantların itməsi

Moruq – C vitamini və güclü antioksidantlar olan antosianlarla zəngindir. Lakin C vitamini yüksək temperaturda tez sıradan çıxır. Həddindən artıq bişirmə bu faydalı maddələri məhv edir.

Ətrin və təzəliyin itməsi

Moruğun yüngül və təravətli ətri uzun bişirmə zamanı “uçub gedir”. Qalan isə sadəcə karamel dadlı, düz bir şirə olur.

“Kəllə-mayallaq” konsistensiya

Moruq çox zərif meyvədir. Uzun müddət bişdikdə, o öz formasını itirir, dağılır və mürəbbə bulanıq, “kəsilmiş” sıyığa çevrilir. Halbuki biz mürəbbədə bütöv və gözəl gilələri görmək istəyirik.

Ən doğru üsul: “Beş dəqiqəlik” mürəbbə

Moruğu şəkərlə qarışdırın və sulanması üçün bir neçə saat saxlayın. Sonra orta odda daim qarışdıraraq və köpüyünü toplayaraq qaynamağa gətirin. 5–7 dəqiqə bişirin və dərhal sterilizasiya olunmuş bankalara töküb qapağını bağlayın.

Bu üsul

Gilələri əzmir

Rəng və ətri saxlayır

Vitaminlərin çox hissəsini qoruyur

Mürəbbəni ləzzətli və faydalı edir

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:39
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 16 İyul 2025 19:48 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Bir biri ilə tələbə yoldaşı olan AZƏRBAYCANLI MƏŞHURLAR SİYAHI

02 Dekabr 2025 16:57see292

Naxçıvanda yeni təyin olunmuş səhiyyə nazirinin müavini kollektivə təqdim edildi (FOTO)

01 Dekabr 2025 21:20see251

Hindistan Putin səfəri zamanı Rusiya ilə böyük silah müqaviləsi bağlamağa hazırlaşır

01 Dekabr 2025 14:03see240

ChatGPT də problem yarandı

03 Dekabr 2025 00:36see229

“Arxeoloqlar 2400 illik qızıl xəzinə tapıb: gizlədilmiş sərvət hansı faciəli sirri daşıyır?“ Alimlərdən açıqlama

02 Dekabr 2025 23:53see226

“Netanyahu üçün “siyasi əfv“ oyunu: İsraili sarsıdan qərar yaxınlaşır“ “Walla“ nəşri

01 Dekabr 2025 21:53see199

Uşaqlarla bağlı statistika açıqlandı: 138 azyaşlı…

01 Dekabr 2025 19:31see196

“Bələdiyyə seçkisi zamanı dedilər ki, bizi seçsəniz, yolu düzəldəcəyik, lakin o vaxtdan gediblər“ Elçin Əzizov ünvanında yaşayan sakinlər

02 Dekabr 2025 08:15see178

Ailəsini qətl edən Əhmədin yeni görüntüləri və ifadəsi VİDEO

03 Dekabr 2025 00:53see169

Tramp İsraillə Suriya arasında dialoqun vacibliyini bəyan edib

01 Dekabr 2025 21:40see159

Hikmət Hacıyevin Brüsseldən verdiyi ƏSAS MESAJLAR

01 Dekabr 2025 23:50see148

Millimizi FİFA turnirinin qalibi edən qələbə Video

03 Dekabr 2025 00:38see146

Türkiyənin dostları: Azərbaycan birinci, Ermənistan isə... Sorğu

03 Dekabr 2025 00:42see146

Zirə 1/4 finalda, Neftçi üçün kubok şansı bitdi YENİLƏNİB

02 Dekabr 2025 21:45see144

Hərbi ekspert Şair Ramaldanov: İranın İsraillə quru sərhədləri yoxdur ki, Rusiyadan aldığı yüngül maşınlarla İsrailə hücum etsin

03 Dekabr 2025 00:10see124

Quraqlıqdan ən çox zərər çəkən BÖLGƏLƏR “Əkin sahələri istifadəsiz qalıb”

02 Dekabr 2025 15:20see124

“Neftçi” heç vaxt kubokda 1/8 finalda dayanmamışdı!

03 Dekabr 2025 00:24see124

Tramp sosial şəbəkədə çoxsaylı paylaşımlarla diqqət çəkib

02 Dekabr 2025 20:43see123

Ərdoğan əsəbiləşdi: Qətiyyən qəbul edə bilmərik

01 Dekabr 2025 21:39see123

Samiq Sadıxov vəzifəsindən azad edildi

01 Dekabr 2025 14:54see123
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri