Qatıq ağdır canın sağdır...
Icma.az, Xalq qazeti-ə istinadən bildirir Qatıq ağdır canın sağdır....
Qatıq sevənlərdə bütün səbəblərdən ölüm faizi digərlərinə nisbətən daha aşağıdır. Bu nisbət məhsulun yağlılıq dərəcəsinə və miqdarına görə dəyişir. Çinli alimlər uzunmüddətli tədqiqatlardan sonra gəldikləri bu qənaəti açıqlayıblar. Onların araşdırmalarının nəticələri “Journal of Global Health”də dərc edilib.
Bildirilir ki, tədqiqat üçün 186 mindən çox insanın məlumatı araşdırılıb. Məlum olub ki, qatıq sevənlərdə ölüm nisbəti onu yeməyənlərlə müqayisədə daha aşağı olub. Üstəlik, faydalı təsir istənilən miqdarda və müxtəlif yağlılıq dərəcəsi olan qatıqlardan əldə edilib. Gündə 50 qrama qədər normal yağlılıqlı turş süd məhsulunun minimal istehlakı ölüm riskini 18 faiz, 50–100 qram yeyənlərdə – 7 faiz, 100 qramdan çox qatıq qəbul edənlərdə isə 4 faiz azaldıb. Yağsız qatıq üçün müvafiq olaraq risklərin azalması belədir: 12, 9 və 5 faiz.
Bundan başqa müəyyən edilib ki, gündə cəmi 80–125 qram qatıq yemək 2-ci tip diabet riskini 14 faiz azaldır. Oxşar effektlər ürək-damar xəstəlikləri və metabolik sindroma da (piylənmə, 2-ci tip diabet, ürək və damar xəstəlikləri və sair) aid olub.
Məqalədə bildirilir ki, qatığın tərkibində olan faydalı bakteriyalar (Bolqar çöpü) uzunömürlülüyün açarıdır. Bu məhsul, həmçinin zülal, süd yağının fosfolipidləri, təbii trans yağlar, “K1” və “K2” vitaminləri, kalsiumla zəngindir. Bütün bunlar sağlamlığa və ömür uzunluğuna müsbət təsir göstərir.
Z.HÜSEYNLİ
XQ

