Sağlam oruc tutmağın sirri
Axsham.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Artıq bir neçə gündür Ramazan ayı başlayıb. Oruc tutmağın ən çətin günləri də elə ilk günlərdir.
Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər oruc tutmağa alışmaq üçün bəzi məsləhətlər verib.
Uzun müddət ac qaldığımız və məhdud vaxtda yediyimiz Ramazan ayında sağlam və balanslı qidalanma vərdişlərinin qorunması vacibdir. İftardan sahura qədər ən az 3 dəfə yeməkdən ibarət qidalanma planı yaratmaq bizə rahat və problemsiz bir Ramazan keçirməyimizə imkan verəcək.
Mütəxəssislər bildirib ki, oruc tutmaqla ən az 12 saat aclıq yaşanır. Bu dövr maddələr mübadiləsimiz baxımından ciddi bir aclıq dövrüdür. Sahurda yemək mütləqdir. İftarda yediyimiz qidaların qan şəkərini yavaş-yavaş artıran və uzun müddət balanslı saxlayan qidalar olmasına diqqət etməli, nəzarətsiz çox yeməkdən uzaq durmalısınız.
İftar süfrələrində mütləq olması lazım olan yeməklər hansılardır?
İftar zamanı yeməkdən əvvəl bir stəkan su və xurma yeməlisiniz. Ardından şorba içmək və salat məsləhətdir. Birbaşa ağır yeməyə başlamaq olmaz. Mütləq ət, toyuq və tərəvəzlər qəbul edin.
Ağ çörək əvəzinə tam buğda və ya çovdar çörəyinin istehlak edilməsi daha düzgündür. Əgər ağ çörək istəyirsinizsə, az miqdarda yeyin. İftardan sonra sahura qədər 1-2 qəlyanaltı yeməyi unutmayın. Meyvə, qoz-fındıq, qatıq, südlü şirniyyatlar məsləhət görülür.
Sahurə qədər hər saatda 1 stəkan su için. Bu, gündəlik ehtiyaclarımızı daha asan qarşılayacaq. İftardan dərhal sonra yatmayın. Hətta bacarsanız məşq edin, ayaqla gəzin.

