Turşu xiyarın həddindən çox istehlakı sağlamlığa ZƏRƏRDİR
Icma.az, Redaktor.az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Tibb elmləri doktoru Aleksey Bereznikov xəbərdarlıq edib ki, evdə hazırlanmış turşu xiyar və digər turşuların həddindən artıq istehlakı ürək-damar sistemində ciddi problemlərə səbəb ola bilər.
Redaktor.az xəbər verir ki, o bu barədə lenta.ru-ya danışıb.
“Natrium bədəndə mayeni saxlayır, qan həcmini və qan damarlarına yükü artırır bu, hipertoniyaya birbaşa yoldur. Duzlu qidalardan uzun müddət sui-istifadə aterosklerozun inkişafını sürətləndirir və qan damarlarının divarlarını zədələyir. Həddindən artıq duz su-duz balansını da pozur ki, bu da xroniki xəstəlikləri olan insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir", - deyə tibb elmləri doktoru qeyd edib.
Bereznikovun sözlərinə görə, hipertonik xəstələr, böyrək xəstəlikləri olan insanlar və yaşlılar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar. Sevimli qəlyanaltılarınızdakı duzun miqdarını azaltmaq üçün o, yeməkdən əvvəl turşuları suyun altında yaxalamağı tövsiyə etdi.
“Porsiyonlara da nəzarət etməyə dəyər - gündə bir və ya iki xiyar, bir banka deyil. Turşular qadağan olunmuş məhsul deyil, lakin onların istehlakı şüurlu olmalıdır. Ən yaxşı alternativ təzə tərəvəzlər və yüngül duzlu ev konservləridir. Əgər duzlu yeməkdən sonra güclü susuzluq və ya baş ağrısı varsa - bu, orqanizmin daha çox sudan əziyyət çəkdiyinə işarədir”, - deyə dietoloq məsləhət görüb.
Aytəkin TOFİQQIZI
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:50
Bu xəbər 06 Avqust 2025 15:09 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















