Duz qəbulunu müəyyən edən sadə test
Azpost saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Duzun gündəlik normadan artıq qəbulu ürək-damar xəstəlikləri və hipertoniya riskini ciddi şəkildə yüksəldir. Dünya Səhiyyə Təşkilatı bir insanın gün ərzində maksimum 5 qram duz qəbul etməsini tövsiyə etsə də, aparılan müxtəlif araşdırmalar əhalinin böyük hissəsinin bu normanı iki dəfə keçdiyini göstərir.
AzPost xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edir ki, əsas təhlükə “gizli duz” adlanan və hazır məhsulların tərkibində olan natrium miqdarıdır. Çünki insanlar yeməyi evdə az duzlasalar belə, gündəlik istifadə etdikləri çörək, pendir, kolbasa, sous, hazır yeməklər və fastrfud orqanizmə ciddi miqdarda əlavə duz yükləyir. Dietoloqlar xəbərdar edir ki, natriumun normadan çox qəbulu uzun müddət hiss olunmur, lakin zamanla təzyiqi yüksəldir və insult riskini artırır. Artıq duz böyrəklərin işini çətinləşdirir, ödem yaradır və böyrək daşlarına səbəb ola bilər. Həddindən artıq natrium həmçinin mədə xəstəlikləri, gastrit və hətta mədə xərçəngi riskini artıran amillərdən biridir.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, sadə bir testlə dad reseptorlarının duza alışıb-alışmadığını müəyyən etmək mümkündür. Əgər yeməyi heç duzlamadan dadına baxdıqda sizə tamamilə dadsız görünürsə, bu, orqanizmin artıq yüksək duz səviyyəsinə öyrəşdiyinin göstəricisidir. İnsana elə gəlir ki, yemək duzsuzdur, amma əslində reseptorlar normadan artıq duzu standart kimi qəbul etməyə başlayıb. Dietoloq məsləhət görür ki, bir neçə gün ərzində yeməkləri əlavə duzlamadan istifadə etmək və dad dəyişikliklərini müşahidə etmək lazımdır. Çox vaxt bir həftə sonra insanlar duzsuz yeməyin belə daha dolğun və təbii dad verdiyini hiss edir. Bu, reseptorların normala qayıtmasının ilk əlamətidir.
Gizli duzu nəzarətdə saxlamaq üçün isə hazır məhsulların etiketindəki “100 q-da duz miqdarı” bölməsinə diqqət yetirmək tövsiyə olunur. Mütəxəssislər 100 q məhsulda duzun 1 qramdan az olmasını sağlam seçim kimi qiymətləndirir. Xüsusən də kolbasa, pendir, çörək, şirniyyat və sous kimi gündəlik istifadə edilən məhsullar diqqətlə seçilməlidir. Məsələn, təkcə bir xörək qaşığı soya sousu günün yarı norması qədər duz ehtiva edə bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, duzun nəzarətli qəbulu həm təzyiqi stabilləşdirir, həm də ürək, böyrək və sümük sağlamlığını uzun müddət qorumağa kömək edir.
Paylaş
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:20
Bu xəbər 11 Dekabr 2025 22:38 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















