Feyxoa mürəbbəsinin təhlükələri nələrdir?
Olke.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
"Feyxoa mürəbbəsi düzgün hazırlandıqda və ölçülü şəkildə qəbul edildikdə faydalı ola bilər. Lakin bütün faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, feyxoa mürəbbəsi şəkərli diabet, hipertiroidizm (yəni qalxanabənzər vəzinin artıq hormon istehsal etməsi) və allergiyası olan insanlara zərər verə bilər".
Ölkə.az xəbər verir ki, bu barədə “Gazeta.Ru”ya qastroenteroloq Yevgeni Belousov danışıb.
“Feyxoa mürəbbəsindən şəkərli diabet zamanı imtina etmək lazımdır, çünki onun tərkibində şəkər çoxdur. Hətta şəkəri əvəzləyicilərlə dəyişsəniz belə, feyxoanın tərkibindəki fruktoza qanda qlükozanın səviyyəsini artırır. Bundan əlavə, asan mənimsənilən karbohidratların çoxluğu bədəndə piyin yığılmasına səbəb olur. Tərkibində yod olduğuna görə feyxoa hipertiroidizmi olanlara da əks göstərişdir. Həmçinin allergiya ehtimalını da unutmamaq lazımdır. Mədə xorası və ya turşuluğu yüksək olan qastrit zamanı da bu mürəbbə tövsiyə edilmir, çünki tərkibindəki turşu və liflər selikli qişanı qıcıqlandıra bilər”, – deyə həkim izah edib.
Həkimin sözlərinə görə, böyüklər gündə 1–2 çay qaşığından artıq, 3 yaşdan yuxarı uşaqlar isə həftədə 2–3 dəfə, təxminən 1,5 çay qaşığı mürəbbə qəbul etməməlidirlər:
“Faydası da var. Tərkibindəki lif və pektin sayəsində feyxoa mürəbbəsi bağırsaq fəaliyyətini stimullaşdırır və toksinlərin xaric olmasına kömək edir. Qaynadıldıqdan sonra belə, onun tərkibində antioksidant təsirli flavonoidlər qalır ki, bu da orqanizmdə oksidləşmə stresini və iltihabı azaldır. Feyxoa mürəbbəsi yod mənbəyidir (təzə meyvəyə nisbətən daha az olsa da), bu da yod çatışmazlığı olan bölgələrdə yaşayanlar üçün vacibdir. Qalan C vitamini və fitonutrientlər immun sistemini gücləndirir. Şəkərin miqdarı az olduqda, feyxoa mürəbbəsi sənaye üsulu ilə hazırlanmış desertlərə nisbətən daha faydalı alternativ sayılır”.
Həmidə İbrahimova

