Moruq sevənlər üçün yaxşı xəbər
Icma.az, Pravda.az saytına istinadən bildirir.
Moruq gülçiçəklilər fəsiləsinə aid olan və yeyilə bilən meyvələri ilə tanınan bitki növüdür.
Pravda.az bildirir ki, qırmızı, qara, bənövşəyi və qızılı kimi müxtəlif növləri olsa da, ən çox istehlak ediləni qırmızı moruqdur.
Turşməzə, lakin şirin dadı ilə seçilən moruq, tərkibindəki kalium sayəsində qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir. Bu da ürək-damar sağlamlığını qoruyur, immun sistemini gücləndirir, gözlərə fayda verir, dərini qidalandırır və qan şəkərini tənzimləyərək şəkərli diabetə qarşı mübarizə aparır.
Moruqun tərkibi zəngin qida dəyəri ilə seçilir
Az kalorili, amma vitamin və mineral baxımından olduqca zəngin olan moruq, C vitamini, lif və zülal baxımından güclü bir meyvədir.
Moruqda əlavə olaraq bu vitamin və minerallar da var:
C, E, B vitaminləri, kalium, maqnezium, manqan, fosfor, dəmir və mis.
Moruqun sağlamlığa 10 mühüm faydası
İmmun sistemini gücləndirir
Kalium tərkibi ilə qan təzyiqini aşağı salır
Sağlam həzm sisteminə dəstək olur
Göz sağlamlığına faydalıdır
Dərinin elastikliyini və parlaqlığını artırır
Qan şəkərini tənzimləyərək şəkər riskini azaldır
Kilo idarəsinə kömək edir
Antienflamatuar təsiri ilə iltihab əleyhinədir
Kalsium və K vitamini ilə sümük sağlamlığını qoruyur
Antioksidant tərkibi ilə xərçəng hüceyrələrinə qarşı mübarizə aparır
Moruq necə istehlak olunmalıdır?
Təzə moruqlar aldıqlarınızdan sonra 1-2 gün ərzində yeyilməlidir, çünki ömrü qısa olan meyvədir. Təzə halda yeyilə bilər, həmçinin salatlara, smuzi içkilərinə əlavə oluna və ya mürəbbə kimi hazırlanaraq da istifadə edilə bilər.
Moruq istehlakında diqqətli olun
Ümumiyyətlə, sağlam və təhlükəsiz olsa da, moruq düzgün yuyulmadıqda bəzi bakteriyaların səbəb olduğu qida zəhərlənməsinə yol aça bilər. Buna görə moruq yeməzdən əvvəl yaxşıca yuyulmalıdır.
Əminə Bayramova


