Soyuqdəyməyə qarşı düzgün qidalanma Dietoloqdan
Icma.az xəbər verir, Medicina saytına əsaslanaraq.
Qışda soyuq hava ilə maddələr mübadiləsi özünüqoruma rejiminə keçir. Bədənin qidalanma ehtiyacları da dəyişir. Bu dövrdə düzgün qidalanma güclü immunitet sisteminin qorunması üçün çox vacibdir.
Medicina.az xəbər verir ki, dietoloq Dürdane Keskiner qışda sağlam qidalanma ilə bağlı məsləhətlər verib:

"Soyuq havada bədən istilik balansını qorumaq üçün təbii qoruma rejiminə keçir və enerji sərfiyyatını minimum səviyyəyə endirir. Bu prosesdə bədən enerjiyə qənaət etmək üçün metabolik fəaliyyətləri yavaşladır və yığdığı enerjini qorumağa meyllidir.
Karbohidrat qəbulunda tam taxıllı çörək, qəhvəyi düyü, tam buğda makaronu və bulqur kimi karbohidratlara üstünlük verilməlidir. Bu qidalar qan şəkərini balanslı saxlayır və uzun müddət toxluq hissi verir.
Zülal qəbulu kifayət qədər səviyyədə olmalıdır. Çünki az proteinli pəhriz maddələr mübadiləsini ləngidir. Yumurta, balıq, toyuq, süd məhsulları və paxlalılar balanslı şəkildə istehlak edilməlidir.
Yağ seçiminə gəldikdə, doymuş yağlar əvəzinə zeytun yağı, qoz, badam və avokado kimi sağlam yağ mənbələrinə üstünlük verilməlidir. Bu yağlar həm ürək sağlamlığını qoruyur, həm də vitaminlərin mənimsənilməsini dəstəkləyir.
Gündə orta hesabla iki porsiya meyvə yemək lif qəbulunu dəstəkləyir və immuniteti gücləndirir".
Dietoloq Keskiner immuniteti gücləndirən aşağıdakı qış qidalarını sadalayıb:
Balıq: Omeqa-3 yağ turşuları immunitet sistemini dəstəkləyir. Qışda həftədə iki dəfə balıq yemək immuniteti gücləndirir.
Nar: Güclü bir antioksidantdır. Kalsium, kalium və maqneziumla zəngin olan nar xəstəliklərdən qorunma təmin edir.
Balqabaq: A vitamini ilə zəngin olan balqabaq infeksiyalardan qoruyur.
Quşburnu: C vitamini və polifenollarla çox zəngindir. Soyuqdəymədən qoruyur.
Heyva: C vitamini və fitokimyəvi maddələr ehtiva edən güclü bir antioksidantdır. İmmuniteti dəstəkləyir və boğaz ağrısı üçün faydalıdır. Onu cökə çayı ilə istehlak edə bilərsiniz.
Kefir: Bağırsaq florasını gücləndirir və immuniteti dəstəkləyir.
Yerkökü: Beta-karoten, C vitamini, kalium və sink tərkibi ilə immuniteti gücləndirir.
Kivi: Polifenolları və yüksək C vitamini tərkibi ilə immuniteti dəstəkləyən ən güclü meyvələrdən biridir.

Dietoloq Keskiner mövsümi meyvə və tərəvəzlərin istehlakını tövsiyə edib:
"Təbii şəraitdə yetişən məhsullar əlavələrə ehtiyac olmadan yüksək vitamin, mineral və antioksidant tərkib təklif edir. Qışda portağal, alma, armud, qreyfrut, limon, banan, nar, kivi və mandarin kimi meyvələr həzmi dəstəkləyir və yüksək lif və C vitamini tərkibi ilə immuniteti gücləndirir. Tərəvəzlərə gəldikdə isə, ispanaq, gül kələm, pırasa, kərəviz, brokoli, turp, kələm və yerkökü vitamin, mineral və antioksidant xüsusiyyətləri ilə bədəni gücləndirir və toksinlərdən təmizləməyə kömək edir."
Aygün
Medicina.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:72
Bu xəbər 25 Dekabr 2025 09:56 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















