Uzun ömrün kodu AÇILDI
News24 portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Harvard Universitetində aparılan 30 illik genişmiqyaslı araşdırma uzun ömrün və ürək sağlamlığının açarını tapdı. Tədqiqat göstərdi ki, yalnız aşağı karbohidratlı və ya az yağlı pəhriz deyil, yediyimiz qidaların keyfiyyəti də sağlamlıq üçün həlledicidir.
News24.az bildirir ki, 1986–2019-cu illər arasında aparılan araşdırmada təxminən 200.000 insanın qidalanma və sağlamlıq göstəriciləri təhlil edilib. Məlum olub ki, bitki mənşəli, təbii və işlənməmiş qidaları hər gün istehlak edən insanların ürək xəstəliyinə tutulma riski 15% azalır.
Tədqiqatda tam taxıllar, meyvələr, tərəvəzlər, paxlalılar və qoz-fındıq "yüksək keyfiyyətli" – yəni sağlam qida hesab edilib. Əvəzində zərifləşdirilmiş taxıllar, kartof, doymuş yağlar və heyvani zülallar isə "aşağı keyfiyyətli", yəni zərərli qida kateqoriyasına daxil edilib.
Tədqiqatçılar 10.000-dən çox iştirakçının qan analizlərini də nəzərdən keçirərək bu qidaların metabolik fəaliyyətə təsirini öyrəniblər. Nəticələr pəhriz keyfiyyəti ilə ürək sağlamlığı arasındakı əlaqəyə bioloji əsaslar təqdim edib.
Araşdırmaya rəhbərlik edən Dr. Zhiyuan Vu bildirir:“Əsas məsələ pəhrizin növü deyil, içindəki qidaların keyfiyyətidir. Az karbohidratlı və ya az yağlı pəhriz seçərkən, bitki əsaslı və təbii qidaların üstünlük təşkil etməsi sağlamlıq üçün daha əhəmiyyətlidir.”
Ekspertlər nəyi tövsiyə edir?
? Daha çox:
Təzə meyvə və tərəvəz
Paxlalılar
Qoz-fındıq
? Daha az:
Emal olunmuş ət və məhsullar
Ağ çörək və təmizlənmiş karbohidratlar
Şəkərli içkilər və hazır qəlyanaltılar
Bundan əlavə, qida etiketlərini oxumaq və əlavə şəkərli məhsullardan uzaq durmaq da tövsiyə edilir.
Gələcək araşdırmalar fərdi tövsiyələr verə bilər
Tədqiqatçılar bildirir ki, genetik faktorlar, həyat tərzi və metabolik fərqlər nəzərə alınmaqla daha dəqiq, fərdiləşdirilmiş pəhriz tövsiyələri hazırlanacaq. Gələcəkdə bu araşdırmalar xərçəng və diabet kimi digər xəstəliklərin qarşısının alınmasında da mühüm rol oynaya bilər.

