Yapon Süfrəsinin Sirri: Bu Qida Yaşlanmanı Gecikdirir
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Yaponiyada, xüsusilə Okinava bölgəsində dünyanın ən uzun yaşayan insanları yaşayır.
News24.az bildirir ki, bu bölgənin sakinləri 100 yaşına qədər sağlam və aktiv qalmağı bacarırlar. Mütəxəssislər bu uğurun yalnız genetik səbəblərlə deyil, həm də sağlam qidalanma vərdişləri ilə əlaqəli olduğunu bildirirlər. Bu qidalanma mədəniyyətinin ayrılmaz bir hissəsi isə tofu adlı bitki mənşəli zülal mənbəyidir.
TOFU NƏDİR?
Tofu, soya südünün xüsusi koagulyasiya prosesi ilə bərkiməsi nəticəsində əldə edilən, tərkibi zülalla zəngin olan, yumşaq teksturaya malik bir qida məhsuludur. Asiya mətbəxində geniş istifadə olunan tofu, xolesterin və doymuş yağ içermədiyindən sağlamlıq baxımından çox qiymətlidir.
TOFU-NUN SAĞLAMLIĞA 5 ƏSAS FAYDASI
1. Ürək-damar sağlamlığını qoruyur
Tofu xolesterin və doymuş yağ ehtiva etmir. Aparılan elmi tədqiqatlara görə, tofunun mütəmadi qəbulu “pis xolesterin” kimi tanınan LDL səviyyəsini aşağı salaraq ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
2. Menopoz əlamətlərini yüngülləşdirir
Tofu fitoöstrojenlərlə – yəni təbii bitki mənşəli östrojenlərlə – zəngindir. Bu maddələr, xüsusilə menopoz dövründə qadınlarda müşahidə olunan istilik basması kimi əlamətləri yüngülləşdirməyə kömək edir.
3. Sümükləri möhkəmləndirir
Tofu kalsium və maqnezium baxımından zəngin olduğundan, yaş artdıqca baş verən sümük əriməsinin (osteoporoz) qarşısını almağa kömək edir. Bu, xüsusilə yaşlı şəxslər üçün əhəmiyyətlidir.
4. Antioksidant təsir göstərir
Tofunun tərkibindəki izoflavonlar orqanizmdə sərbəst radikalların səbəb olduğu hüceyrə zədələnməsinə qarşı müdafiə mexanizmi rolunu oynayır. Bu da yaşlanma prosesini gecikdirə bilər.
5. Əla bitki mənşəli zülal mənbəyidir
100 qram tofu təxminən 8-10 qram protein ehtiva edir. Bu, xüsusilə ət istehlak etməyənlər üçün mükəmməl bir zülal alternatividir.
Aqil

