Alimlər zeytun yarpaqlarının qan təzyiqini aşağı salmağa kömək etdiyini müəyyən ediblər
Cənubi Avstraliya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, zeytun yarpağı ekstraktı potensial olaraq qan təzyiqini aşağı salmağa, qandakı yağların səviyyəsini tənzimləməyə və xroniki xəstəliklərdən qorumağa kömək edir.
“Report” xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri “Nutrition Review” jurnalında dərc edilib.
Aralıq dənizi bölgəsində ənənəvi olaraq qızdırma və malyariyanın müalicəsi üçün içki kimi dəmlənən zeytun yarpaqları, xüsusilə oleuropein kimi antioksidantların yüksək tərkibinə görə alimlərin diqqətini cəlb edib. Bu antioksidant zeytun və zeytun yağında da var, lakin daha az miqdarda. Oleuropeinin miqdarı gənc və yaşıl yarpaqlarda, xüsusilə yazda yığılanlarda daha yüksəkdir.
Bundan əlavə, zeytun yarpaqları hidroksitiroz, luteolin, apigenin və verbaskosid kimi digər antioksidantlarla zəngindir. Bu birləşmələr DNT-yə, hüceyrə membranlarına və toxumalara zərər verən oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edir ki, bu da xərçəng və ürək xəstəlikləri də daxil olmaqla xroniki xəstəliklərə yol aça bilər.
Yeni tədqiqat çərçivəsində alimlər 819 nəfərin iştirak etdiyi əvvəllər dərc edilmiş 12 elmi işi təhlil ediblər. Nəticələr göstərib ki, zeytun yarpağı ekstraktı qanın lipid tərkibini yaxşılaşdırır və qan təzyiqini aşağı salır, xüsusilə hipertoniyası olan insanlarda. Bu effekt 6-48 həftə ərzində 500 mq-dan 5 q-a qədər dozada kapsulların qəbulu zamanı müşahidə olunur.
703 nəfərin iştirak etdiyi 12 tədqiqatın digər icmalı göstərib ki, zeytun yarpağı ekstraktı qanda şəkər və yağların səviyyəsinin normallaşmasına, həmçinin çəkinin azalmasına kömək edir. Lakin məlumatlar birləşdirildikdə sağlamlığa əhəmiyyətli ümumi təsir aşkar edilməyib, bu da, çox güman ki, doza və qəbul müddətindəki fərqlərlə bağlıdır.
Bəzi tədqiqatlar həmçinin oleuropein və hidroksitirozolanın koqnitiv funksiyalara, metabolizmə və sümük sağlamlığına müsbət təsirini göstərir.
Ümidverici nəticələrə baxmayaraq, alimlər daha dəqiq nəticələr üçün əlavə tədqiqatların lazım olduğunu vurğulayırlar. Yeni məlumatlar ekstraktın optimal qəbul üsullarını və istifadə müddətini müəyyən etməyə yardımçı olacaq.