Bunu bir Allah bəndəsi etməz! FELYETON
Icma.az bildirir, Ses qazeti saytına əsaslanaraq.
Vaxt var idi ki, heç qara çörəyi bəyənən olmurdu. Deyirdilər ki, qara çörək aşağı keyfiyyətli unla bişirilir. Heç çovdar çörəyi söhbəti yox idi. Nə olmuşdu ki? Hamı ağ çörək yeyirdi: sağlamlığıq da vardı, əhval-ruhiyyə də. Camaatın arasında arıq da vardı, kök də. Heç kim fikirləşmirdi ki, mən ağ çörək yeyim, kökəlim, qara çörək yeyim, arıqlayım.
İndi isə bəzi adamlar ağ çörək yeyir, bəziləri qara? Nə üçün? Çünki beynimizi doldurublar ki, ağ çörək kökəldir, qara çörək kökəlməyə qoymur. Və yaxud da ki, filan-filan xəstəliklərdə ağ çörək yemək olmaz, mütləqdir ki, qara çörək yeyəsən.
Mağazalarda min bir çeşiddə çörək satılır. Hamısı da elə min bir dərdin dərmanı. Ancaq müasir adama, di gəl, bunları bəyəndir. Hərəsinə bir əmmamə qoyurlar. Bu zavod çörəyidir, əllə kəsilmir, gərək bıçaqla kəsəsən, Peyğəmbər də buyurub ki, çörəyə bıçaq vurmaq olmaz. Bu, təndir çörəyidir, nə əllə, nə də bıçaqla kəsmək olmur, gərək iki nəfər hərəsi bir başından tutub darta ki, bəlkə bir qismət qoparıb ağzına qoya biləsən. Nə bilim, bu, çovdar çörəyidir, bax, ən yaxşısı budur, bundan da qəribə qoxu gəlir axı. Bu qara unla bişən çörəkdir, amma bircə gün qalan kimi dadını dəyişir. Bu da qara çörəkdir, amma deyirlər ki, qara unla bişirmirlər, ağ unun içinə rəngləyici vasitə, hətta qəhvə, kakao tozu vururlar ki, çörək qara rəngdə olsun...
Bax, beləcə, mağazalarda nə çeşiddə çörək varsa, hamısına bir əmmamə qoşuruq. Lakin məsələ ondadır ki, əmmamə qoşa-qaşa da hər gün alırıq. Adama sual verərlər ki, bax, alacaqsansa, nə üçün çörəyin və çörəkbişirənlərin haqqında bu qədər danışırsan?
Ay balam, zavod çörəyindən əlinlə bir qismət qopara bilmirsən, evində bıçaq yoxdur, al əlinə doğra, yığ çörək qabına, qurtarana qədər ye də.
Təndir çörəyini nə bıçaqla, nə əllə kəsə bilmirsən, hə, nə olsun. Evdə tək yaşamırsan ki, həyat yoldaşın, oğlun, qızın var, hərəniz bir tərəfindən tutun dartın, parçalayın yeyin də...
Çovdar çörəyindən qəribə qoxu gəlir, gözünüz var da, bir üzərinə baxın, görün nə yazılıb, bəlkə elə sizin başınızı aldadırlar.
Qara çörək almaq istəyirsən, lakin tərəddüd edirsən ki, ağ una rəng və yaxud da qəhvə, kakao tozu qatırlar. Belə fikirləşmə, sən Allah. Bunu edəcək bir Allah bəndəsi olmaz Azərbaycanda. İnsanların haqqına girmə. Ay qardaş, bu çörəyi bişirən düşmən üçün bişirmir ey, bu xalqın insanları üçün bişirir. Heç bunu edən olar, sən Allah? Demək istəyirsən bu, camaat bir-birinə qənim kəsilib? Yox, əsla. Belə düşünmək günahdır. Bu çörəkləri bişirənlərin hər biri bizim qohumumuz. əqrəbamız, qonşumuzdur. Heç belə edərlər?
Yaxşı, çörək əllə kəsilməyə də bilər, dartmaqla bircə qismət qoparmaq da mümkün olmaz. Qara çörəkdir də, qalar sabaha unundan asılıdır, bir qədər qoxu da gələ bilər. Lakin çovdar unu əvəzinə buğda ununa rəngləyici qatıb heç kim qara çörək bişirib satmaz. Buna əmin ol. Biz bir-birimizə o qədər yanan, qədrini bilən, ayağına daş dəyməsinə razı olmayan insanlarıq ki, bunu heç vaxt etmərik.
Rahatlıqla çörəyinizi alın, yeyin. Hə, arıqlamaq istəyirsinizsə, ümumiyyətlə, qara çörək alın. Bir də içərisinə qəhvə, kakao tozu qatanda nə olur ki, qəhvə içmirsiniz? Elə qəhvənin özü arıqladır.
Hər kiçik məsələ üçün narahat olmağa dəyməz. Dünya beş günlükdür. Və hər bir şeyə də çarə var.
Mətanət Məmmədova
Baxış sayı:37
Bu xəbər 08 Dekabr 2025 15:20 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















