Gündə bir ovuc fındıq yesəniz…
Icma.az, Pravda.az portalına istinadən məlumat yayır.
Fındıq zəngin qida tərkibi ilə sağlamlığa çox faydalıdır.
Pravda.az xatırladır ki, onun içindəki sağlam yağlar, liflər və E vitamini ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir, həzm sistemini gücləndirir, xərçəng riskini azaldır. Fındıq həmçinin beyin və dəri sağlamlığına faydalıdır, enerji səviyyələrini artırır və mədə-bağırsaq sisteminin işləməsinə müsbət təsir göstərir.
Fındığın sağlamlığa faydaları:
Ürək sağlamlığını qoruyur: Fındıq doymamış yağlar və omega-9 yağ turşuları baxımından zəngindir, bu da LDL (pis xolesterol) səviyyəsini azaldaraq qan dövranını dəstəkləyir və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
Antioksidan xüsusiyyətlər: Fındıq E vitamini və fenolik birləşmələr ilə zəngindir. Bu komponentlər sərbəst radikalları zərərsizləşdirərək yaşlanma prosesini yavaşladır və xərçəng riskini azaldır.
Bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir: Yüksək lif tərkibi sayəsində fındıq bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir, qəbzlik və digər mədə-bağırsaq problemlərini aradan qaldırmağa kömək edir.
Beyin və enerji səviyyəsini artırır: Fındıq protein və sağlam yağlar ilə zəngindir, bu da beynin funksiyalarını yaxşılaşdırır, enerjini artırır və yorğunluğu azaldır.
Həzm sistemini gücləndirir: Fındıqda olan E vitamini və digər antioksidanlar, həzm sistemini gücləndirir, iltihaplanmanı azaldır və infeksiyalara qarşı müdafiə qabiliyyətini artırır.
Beyin sağlamlığını dəstəkləyir: Fındıqda olan fitokimyəvi maddələr beyin funksiyalarını dəstəkləyərək sinir hüceyrələrinin sağlam fəaliyyətini təmin edir.
Sümük sağlamlığını yaxşılaşdırır: Kalsium, fosfor və maqnezium ilə zəngin olan fındıq sümük sıxlığını artırır və osteoporoz riskini azaldır.
Fındığın porsiya istehlakı:
Bir ovuc (təxminən 25 qram) fındıq təxminən 150 kalori təşkil edir. Həddindən artıq istehlak edilməsi, çəki artımına və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Gündəlik təklif olunan porsiya 30 qramdır (təxminən 6-7 fındıq).
Fındığın hər hansı xəstəliklərə yaxşı təsiri:
Xolesterolun azalması: Fındıq, LDL (pis xolesterol) səviyyəsini azaldır və HDL (yaxşı xolesterol) səviyyəsini artırır. Bu, ürək xəstəlikləri və damar tıxanıqlığı riskini azaldır.
Şəkərin tənzimlənməsi: Fındıq az karbohidrat tərkibi və yüksək lif miqdarı ilə qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir, insulin müqavimətini azaldır.
Fındıq necə yeyilməlidir?
Fındıq ən faydalı şəkildə çiy olaraq istehlak edilməlidir, çünki qovrulmuş fındıqda bəzi qida maddələri itir və sağlam yağlar zədələnə bilər. Çiy fındıq, həmçinin antioksidantları daha çox saxlayır.
Qeyd: Fındıq, bəzi insanlarda allergiyaya səbəb ola bilər. Allergiya riski olanlar, əvvəlcədən həkimdən məsləhət almağı unutmasınlar.
Əminə Bayramova

