Hər kəsin inandığı palma yağı ilə bağlı əsas mif
Azpost saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Palma yağı uzun müddətdir ki, dietoloqlar və istehlakçılar arasında mübahisə mövzusu olub. O, ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərməkdə, piylənməni təşviq etməkdə və hətta kanserogen olmaqda ittiham olunur.
Bu tropik yağ həmişə sağlamlığımızın düşmənidirmi? AzPost bu barədə araşdırmanı təqdim edir:
Palma yağı sağlamdırmı?
Mənfi rəylərin əksəriyyəti aşağı qiymətə və çox yönlüliyinə görə qida sənayesində geniş istifadə olunan təmizlənmiş palma yağına aiddir. Yüksək temperaturu əhatə edən təmizlənmə prosesi zərərli birləşmələrin, xüsusən qlisidil efirləri və trans yağların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər ki, bunlar əslində ürəyin, qan damarlarının sağlamlığı üçün təhlükə yaradır və kanserogen təsir göstərə bilər.
Xam, təmizlənməmiş palma yağı ilə bağlı vəziyyət kökündən fərqlidir . Zəngin qırmızı-narıncı rəngə malik olan bu məhsul faydalı maddələrin əsl xəzinəsidir:
Vitamin E (tokotrienollar)
Xam palma yağında güclü antioksidant olan E vitamininin güclü forması olan tokotrienolların yüksək konsentrasiyası var. Tədqiqatlar göstərir ki, tokotrienollar ürək, beyin, qaraciyər, böyrəklər və digər orqanlara qoruyucu təsir göstərə bilər.
Karotenoidlər (provitamin A)
Xam palma yağının canlı rəngi onun tərkibindəki yüksək karotenoidlərdən, xüsusən də bədəndə A vitamininə çevrilən beta-karotindən qaynaqlanır. Karotenoidlər güclü antioksidantlardır və sağlam gözlər, dəri və immunitet sistemi üçün vacibdir. Xurma yağında karotin miqdarı yerkökü və ya pomidordan xeyli yüksəkdir.
Koenzim Q10 (ubiquinone)
Bu vitaminə bənzər maddə hüceyrələrdə enerji mübadiləsinin mühüm katalizatorudur və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir.
Fitosterollar
Bu bitki birləşmələri qanda “pis” xolesterinin (LDL) səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə bilər.
Balanslaşdırılmış nisbətdə doymuş və doymamış yağ turşuları: Xam palma yağında həm doymuş, həm də monodoymamış və çoxlu doymamış yağ turşuları var ki, bu da balanslaşdırılmış pəhriz üçün vacibdir.
Hansı şərtlərdə palma yağı zərərsizdir (və hətta faydalıdır)?
Xam, təmizlənməmiş yağın istehlakı
Məhz bu formada palma yağı maksimum faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır və tərkibində yüksək temperaturda emal zamanı əmələ gələn zərərli trans yağları və qlisidil efirləri yoxdur.
Orta istehlak
Hər hansı yüksək yağlı qida kimi, xurma yağı da balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi orta səviyyədə istehlak edilməlidir.
Sertifikatlı Davamlı Palma Yağından istifadə: Tərkibində sertifikatlı, davamlı istehsal olunan palma yağı olan məhsulları seçməklə siz təkcə sağlamlığınıza fayda vermir, həm də ətraf mühitin mühafizəsi və yerli icmaların hüquqlarını dəstəkləyirsiniz.
Yüksək keyfiyyətli, minimum işlənmiş qidalarda: Palma yağı minimum istilik müalicəsinə məruz qalmış qidalarda istifadə edilərsə, zərərli birləşmələrin əmələ gəlmə riski əhəmiyyətli dərəcədə azalır.
Bu yağlı hansı qidalardan qaçınmaq lazımdır?
Rafine palma yağının istehlakı
Məhz bir çox sənaye məhsullarının əsas tərkib hissəsi olan bu növ yağlar tərkibində trans yağlar və qlisidil efirləri olduğuna görə əsas təhlükə yaradır.
Palma yağı olan məhsulların həddindən artıq istehlakı
Yüksək keyfiyyətli palma yağı istifadə olunsa belə, həddindən artıq istehlak kalori qəbulunun artmasına və yağ balansının pozulmasına səbəb ola bilər.
Palma yağının mənşəyi bilinməyən məhsullar
İstehsal üsulu və sertifikatlaşdırma haqqında məlumatın olmaması aşağı keyfiyyətli yağ və zərərli maddələrin potensial mövcudluğunu göstərə bilər.
Paylaş


