Ürək damar xəstəliklərinin qarşısını alan qida... Zeytun yağının insan sağlamlığına faydaları nələrdir?
Icma.az, Bizimyol portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Qida dəyəri baxımından 1 xörək qaşığı (təxminən 13,5 qram) zeytun yağında orta hesabla 119 kalori var ki, bunların hamısı yağdan gəlir. Bununla belə, bu yağların əksəriyyəti sağlam mono doymamış yağlardan ibarətdir. Zeytun yağında xolesterin, karbohidrat və zülal yoxdur. Tərkibində E vitamini, K vitamini və müxtəlif polifenollar kimi mikroelementlər də var. Bu komponentlər həm antioksidant qabiliyyətini artırır, həm də yaşlanma prosesini ləngidir.
Zeytun yağı sağlamlığa çox yönlü təsir göstərən təbii məhsuldur. Ən məşhur faydası ürək sağlamlığını dəstəkləməsidir. Təkli doymamış yağ turşuları ilə zəngin olan zeytun yağı pis xolesterin səviyyəsini azalda bilər və aterosklerozun qarşısını alır, beləliklə, müntəzəm istehlak edildikdə infarkt riskini azaldır. Eyni zamanda tərkibindəki antioksidantlar sayəsində damarların daxili səthində iltihabı yatıraraq qan axını yaxşılaşdırır.
Zeytun yağı beyin sağlamlığına da müsbət təsir göstərir.
Zeytun yağı mədə turşusunu balanslaşdırmağa və bağırsaq hərəkətlərini tənzimləməyə kömək edə bilər. Bu xüsusiyyətləri sayəsində qəbizlik kimi problemlərin də təbii həllidir. Dərinin sağlamlığı üçün xaricdən də istifadə edilə bilər.
Nəmləndirici təsiri və antioksidant tərkibi sayəsində dərinin elastikliyini qoruyur və qocalma əlamətlərini azaldır. Bütün bu faydalar zeytun yağını təkcə qida deyil, həm də funksional sağlamlıq gücləndirici edir.
Zeytun yağı yüksək enerji ehtiva edən, lakin keyfiyyəti ilə seçilən yağ növüdür. Təxminən 100 qram zeytun yağı 884 kalori təmin edir, bunların hamısı yağdan gəlir. Yağ profili tədqiq edildikdə onun tərkibində 70-80% olein turşusu, bir doymamış yağ turşusu olduğu görülür. Bu növ yağ ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında əsas rol oynayır.
Zeytun yağı ümumiyyətlə təhlükəsiz hesab edilsə də, həddindən artıq istehlak edildikdə bəzi yan təsirlər yarana bilər. Kalorisi yüksək olduğu üçün həddindən artıq istehlak çəki artımına səbəb ola bilər. Porsiyaya nəzarət kaloriləri məhdudlaşdıran insanlar üçün xüsusilə vacibdir. Bundan əlavə, həzm sisteminə stimullaşdırıcı təsir göstərdiyi üçün çox zeytun yağı istehlakı ishal və ya mədə narahatlığına səbəb ola bilər.
Dəridə xaricdən istifadə edildikdə, sızanaqlara meylli insanlarda məsamələri bağlaya və sızanaqları hərəkətə gətirə bilər.
Mütəxəssislər sağlam fərdlərə gündəlik zeytun yağı istehlakını 1-2 yemək qaşığı ilə məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir. Bu miqdar ürək-damar sağlamlığını dəstəkləmək və antioksidantlardan kifayət qədər faydalanmaq üçün kifayət hesab edilir.
Zeytun yağı düzgün və ölçülü istehlak edildikdə, xolesterini artırmaq əvəzinə onu tənzimləməyə kömək edir.
İradə Cəlil, Bizimyol.info


