Bu qidalar xərçəngə səbəb olur
News24 saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Onkologiya üzrə mütəxəssis doktor Tim Tiutan bildirib ki, işlənmiş qidaların müntəzəm istehlakı ölümcül mədə xərçənginin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Onun sözlərinə görə, həddindən artıq duz ehtiva edən pəhrizlər mədə selikli qişasını zədələyir və xərçəngə səbəb olduğu bilinən Helicobacter pylori (H. pylori) bakteriyalarının böyüməsini dəstəkləyir.
News24.az xəbər verir ki, həddindən artıq duz istehlakı mədə xərçəngi riskini 55% artıra bilər.
Doktor Tiutan hazır əriştə, kolbasa, salam, vetçina, konservləşdirilmiş şorba və digər işlənmiş qidaları mümkün qədər az istehlak etməyi tövsiyə edir.
Bu qidaların əksəriyyətində saxlama müddətini uzatmaq üçün yüksək miqdarda duz və əlavələr var.
"Hətta kiçik pəhriz dəyişiklikləri xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər" deyən doktor Tiutan yüksək duz istehlakının da hipertoniya və digər xroniki xəstəliklərin əsas səbəblərindən biri olduğunu vurğulayıb.
Günel Məlikzadə

