Bu qidalar xərçəngə səbəb olur
News24 saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Onkologiya üzrə mütəxəssis doktor Tim Tiutan bildirib ki, işlənmiş qidaların müntəzəm istehlakı ölümcül mədə xərçənginin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Onun sözlərinə görə, həddindən artıq duz ehtiva edən pəhrizlər mədə selikli qişasını zədələyir və xərçəngə səbəb olduğu bilinən Helicobacter pylori (H. pylori) bakteriyalarının böyüməsini dəstəkləyir.
News24.az xəbər verir ki, həddindən artıq duz istehlakı mədə xərçəngi riskini 55% artıra bilər.
Doktor Tiutan hazır əriştə, kolbasa, salam, vetçina, konservləşdirilmiş şorba və digər işlənmiş qidaları mümkün qədər az istehlak etməyi tövsiyə edir.
Bu qidaların əksəriyyətində saxlama müddətini uzatmaq üçün yüksək miqdarda duz və əlavələr var.
"Hətta kiçik pəhriz dəyişiklikləri xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər" deyən doktor Tiutan yüksək duz istehlakının da hipertoniya və digər xroniki xəstəliklərin əsas səbəblərindən biri olduğunu vurğulayıb.
Günel Məlikzadə
Baxış sayı:91
Bu xəbər 27 May 2025 17:41 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















