Qida intoleransı NƏDİR?
News24 saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Biyokimya mütəxəssisi Dr. Nuri Orhan bildirir ki, davamlı şişkinlik, yorğunluq, qaz və dəri problemləri qida intoleransından qaynaqlana bilər. Qida intoleransı, bəzi qidaların bədən tərəfindən tam həzm edilə bilməməsi və ya qəbul edilməməsi ilə bağlıdır. Allergiyadan fərqli olaraq, bu vəziyyət immun sistemini dərhal təsir etmir, amma həzm sistemi, dəri və sinir sistemində gecikmiş və davamlı problemlər yarada bilər.
Bu barədə News24.az türk mətbuatına istinadən xəbər verir.
Qida intoleransının aşkarlanması klassik allergiya testlərindən daha çətindir, çünki simptomlar gecikmiş şəkildə ortaya çıxır. Bu səbəbdən IgG antikor testləri ilə qan nümunəsi analiz edilir və hansı qidalara qarşı həssaslıq olduğu müəyyənləşdirilir. Testlərdə 50-dən çox qida maddəsi analiz oluna bilər.
Bu testlər təkbaşına diaqnoz üçün kifayət etməsə də, klinik müşahidələrlə birlikdə istifadə olunanda, şikayətlərin azaldılması üçün fərdi qidalanma planlarının hazırlanmasına kömək edir. Qida allergiyası anidən və güclü reaksiyalarla özünü göstərərkən, intolerans daha yavaş inkişaf edir və mədə-bağırsaq narahatlığı, baş ağrısı və yorğunluq kimi simptomlarla özünü göstərir.
Nəticədə, davamlı belə şikayətləriniz varsa, qida intoleransını yoxlamaq üçün mütəxəssisə müraciət etməyiniz məsləhətdir.
Xeyrənsə Piriyeva


