133 nəfəri zəhərləyən qida Hamı istifadə edir, ehtiyatlı olun!
Icma.az, GlobalInfo portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Türkiyənin Samsun şəhərində baş verən kütləvi zəhərlənmə hadisəsi toyuq ətinə dair narahatlıqları yenidən gündəmə gətirib. Belə ki, sözügedən şəhərdə 10 fərqli fabrikdən olan işçilər toyuq ətindən hazırlanan yeməyə görə özlərini halsız hiss ediblər. Nəticədə zəhərlənmə diaqnozu ilə 133 nəfər xəstəxanaya yerləşdirilib. Bu isə bir çox vətəndaşda “toyuq əti təhlükəlidirmi?” sualını doğurub.
Toyuq ətindən necə zəhərlənmək olar? Bu risklərdən hansı yollarla qorunmalıyıq?
Globalinfo.az-a danışan qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamov deyib ki, dünyanın ən riskli qidalarından biri toyuq ətidir.
“Əsas təhlükə salmonella bakteriyasıdır. Xüsusilə toyuq əti düzgün şərtlərdə emal olunmadıqda onun miqdarı artır. Çarpaz çirklənmə, daşınma zamanı buraxılan kobud səhvlər riski daha da çoxaldır. Eyni zamanda, müəssisələrdə otaq temperaturunda saatlarla saxlanılan toyuq əti mikrobioloji çirklənməyə məruz qalır. Üstəlik, kifayət qədər bişirilməyən və yanlış şəraitdə təqdim olunan toyuq ətindən qida zəhərlənmələri baş verə bilər. Çox zaman dönər istehlakında belə hallara rast gəlirik. Bu da emal prosesinin düzgün aparılmaması və dönərin tam bişmədən verilməsi ilə əlaqədardır. Məsələn, müştəri sıxlığı zamanı işçi dönərin bişməsini gözləmədən kəsir və nəticədə çiy halda təqdim olunur. Bu isə kütləvi zəhərlənmələrə yol aça bilir”.
Ağa Salamov
Mütəxəssis Samsundakı hadisəyə də toxunub:
“Görünür, toyuq əti souslanıb, yaxud basdırma şəklində hazırlanaraq otaq temperaturunda saxlanılıb. Buna görə də mikrobioloji çirklənməyə məruz qalıb. Digər ehtimal, daşınma ilə bağlıdır. Yəqin ki, bu yeməklər isti zəncirlə gətirilib və texniki səhvlər olub. Belə yeməklər adətən “hotbox” adlanan isti dolablarda daşınır. Qeyd etdiyim qaydalara əməl olunmayıbsa, təbii ki, zəhərlənmə halları mümkündür”.
Zaira Akifqızı
Globalinfo.az


